pondělí 7. listopadu 2016

Podzimní procházka Prahou

O víkendu jsme vyrazili na procházku pod Pražský hrad do kouzelného Nového Světa. Nový Svět získal své jméno proto, že byl vybudován mimo Hradčany, jako nové místo v podhradí. Při obrovském požáru Malé Strany a Hradčan v roce 1541 vyhořel a jeho rozvoj přineslo 16. až 18. století, kdy se zástavba postupně rozrostla až k Jelenímu příkopu.
Za první republiky žila v domcích převážně chudina a lidé, kteří byli služebně vázáni k Hradu. Bída, hlad a velká nezaměstnanost byly pro tuto oblast typické. V malých místnostech se tísnily početné chudé rodiny, někdy i s deseti dětmi. Za pěkného počasí se proto místní život přenášel do ulic a přilehlých dvorečků. Mezi domky visely šňůry s prádlem a místní kolorit tak připomínal italské uličky. Proto bylo toto místo vyhledáváno filmaři už za první republiky a nejinak je tomu i dnes.
Na Novém Světě kdysi bydlel například dánský hvězdář a alchymista Tycho Brahe. Žili zde i mnozí režiséři, výtvarníci, spisovatelé a bohémové např. Karel Kachyňa, Jindřich Polák, Milan Knížák, Bořek Šípek, Jan Švankmajer, Jan Zrzavý.

Každého určitě překvapí roubená chalupa s šindelovou střechou, kterou by u Pražského hradu čekal málokdo. Říká se jí U Raka, podle potoku Brusnice, na kterém bylo raků hodně. V současnosti slouží jako romantický hotýlek.



Návštěvníky určitě upoutá i minidomeček s jedním oknem, který nemá dveře, pouze v omítce naznačený rám. Vchází se do něj z vedlejšího domu.




Nejzajímavější dům na Novém Světě je U Zlaté hvězdy s krásným domovním znamením a malou pavlačí. V přízemí domu je malá, útulná kavárnička, jejímž francouzským oknem je vidět do Jeleního příkopu s potokem Brusnice.



Kouzelná část kolem Pražského hradu stojí určitě za návštěvu, při návštěvě Prahy si nenechte ujít.

Žádné komentáře:

Okomentovat