středa 2. listopadu 2016

Je třeba zabít blbou náladu

Chcete si zlepšit náladu? V tomto, ne zrovna vlídném počasí, většina z nás asi ano. Doporučuji autorku Marcelu Mlynářovou a jakoukoli její knížku, protože bavit se při čtení určitě budete. Marcela Mlynářová píše od roku 1999. Námětem pro její knihy byl její, ne vždy lehký život, což v případě trojnásobné matky samoživitelky snad ani jinak být nemůže. Přes všechny nástrahy, které si pro ni život přichystal, jsou všechny knížky psané s humorem autorce vlastní. Jednotlivé kapitoly mají spád a čtenáře nutí pokračovat ve čtení až do samého konce knihy.
Určitě se budete rádi vracet, třeba jen k přečtení jedné či dvou kapitol pro zlepšení nálady a pro zasmání.

V padesáti na začátku

Život rozvedené, trojnásobné matky není opravdu pro ženu nijak záviděníhodný, zvláště když je třeba celou rodinku uživit. Děj se odehrává po sametové revoluci, kdy ženy po padesátce, s téměř nulovou znalostí počítačů a bez jazykové vybavenosti neměly moc jednoduchou pozici při volbě nebo změně zaměstnání. (Ta situace se ovšem nijak nezměnila, pro zaměstnavatele je většinou 40 let už hodně přes čáru). Téma není moc vtipné ani humorné, ale v tomto případě je opak pravdou.

Z lodiček do holin

Děj zachycuje období ženy, zvyklé na pohodlné bydlení v centru Prahy rozhodnuté přestěhovat se na samotu v pohraničí. Opouští společenský život, přátele a začíná si sama budovat nový život uprostřed lesů. Rekonstrukce staré chalupy přináší spoustu starostí ale i humorných situací při řešení přestavby.

Kdo nehřeší, nežije

Veselé i vtipné čtení ze života autorky nás zavede mimo jiné i do oděvního atelieru Vysoké školy umělecko-průmyslové. V krejčovské dílně atelieru navrhují studenti vyšších ročníků modely, které následně autorka při zkouškách studentů předvádí, čímž si nějakou korunu přivydělává. Skupinu studentů tvořili budoucí velmi schopní návrháři známí doma i v zahraničí, např. Daniela Flejšarová, Josef Ťapťuch nebo Blanka Kyselová-Matragi.
Autorka se později stala i úspěšnou modelkou Pragoděvu, a tak nechybí ani líčení akcí typu Liberecké výstavní trhy.
Některé příběhy nejsou moc veselé a o jejím životě si musí obrázek udělat každý sám. Její život prostě takový byl. Jednou nahoře, jednou dole.


Žádné komentáře:

Okomentovat