úterý 22. listopadu 2016

Potěšení pro dušičku

Dneska jsem byla potěšit svoji dušičku, a to přímo v Národním divadle. Naposledy jsem tam byla jako malá holka a od té doby ve Vltavě proteklo hodně, hodně vody.
Tentokrát se jednalo o veřejnou generálku představení Pýcha a předsudek.
Snad nejznámější román anglické spisovatelky Jane Austenové z prostředí anglického venkova, líčí vztahy rodiny Bennetových. Vlastně jediným problémem paní Bennetové, která se velmi iniciativně věnuje společenským vztahům v okolí, je co nejrychleji a nejvýhodněji provdat pět svých dcer. Poklidný a všední život je narušen příchodem nového souseda, mladého, bohatého pana Bingleye a jeho nepříjemného a pyšného přítele pana Darcyho. Staré křivdy a nepřátelství mezi mladými muži vyplave na povrch po příchodu vojenského regimentu s pohledným panem Wickhamem.
Hlavním tématem však zůstává snaha matky provdat co nejlépe své dcery za bohaté a mocné muže. Hlavní ženská postava Elizabeth zpodobňuje inteligencí, bystrostí a smyslem pro humor samotnou autorku.
Představení se mi moc líbilo, režisér Daniel Špinar ho zasadil do modernější doby než byla doba vydání románu (1813) a myslím, že i dnešním divákům nebo čtenářům má co říct a donutí k zamyšlení.
Kniha byla již několikrát zfilmována, naposledy v roce 2006, kde hlavní ženskou roli Elizabeth hrála Keira Knightley a pana Darcyho Mathew MacFagyen.

Žádné komentáře:

Okomentovat