středa 16. listopadu 2016

A vem si síťovku

Ti dříve narození určitě pamatují nákupní tašku, síťovku. Dříve nebyly igelitové ani papírové tašky, a proto síťovku měla v kabelce snad každá žena. Nákupy se v ničem jiném nenosily, a tak vždycky, když mě moje maminka poslala na nákup, nezapomněla dodat: "A vem si síťovku."
Tento jednoduchý, ale geniální vynález vznikl ve Žďáru nad Sázavou, jeho autorem je Vavřín Krčil. Původně obchodoval s vlasovými síťkami, které byly ve své době módní a žádané nejenom u nás, ale i v zahraničí. Síťky skupoval od rodin, které se síťováním podomácku živili. Každá móda ovšem jednou končí, a tak časem začal klesat i zájem o tyto výrobky. Vavřín Krčil byl obchodník, který se jen tak lehce nevzdával, a proto přišly na svět síťovky nákupní. Brzo si našly místo na trhu a z Vysočiny se začaly vyvážet do Kanady, Francie, Německa i do zemí severní Afriky. Vavřín Krčil bohužel neměl dostatek peněz k získání mezinárodního patentu. Po proniknutí na zahraniční trhy se proto později začaly vyrábět ve Švýcarsku a Itálii.
V současné době se síťovky pomalu začínají do našich obchodů zase vracet. Jsou pružné, skladné, prostorné, ekologické, vyráběné z recyklovaného polyesteru.
V kabelce mnoho místa nezaberou a vždycky jsou po ruce.

Žádné komentáře:

Okomentovat