středa 5. prosince 2018

Pečeme bez mouky

Podařilo se mi sehnat několik receptů na vánoční cukroví bez použití mouky. Určitě je takových receptů hodně, ale já vám nabídnu dva, které mám vyzkoušené a které jsou opravdu dobré a na přípravu jednoduché. Obzvláště recept na Jetelíčky od Radky Rosické, které jsou hotové opravdu raz dva.


Mandlové (ořechové) placky

4 vejce, 20 dkg krystal. cukru, 35 dkg nastrouhaných mandlí nebo vlašských ořechů, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, špetka muškátového oříšku, sůl, 2 lžíce moučkového cukru, poleva

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme všechny přísady. Těsto rozetřeme na pečící papír a v předehřáté troubě pečeme 15-20 minut. Upečenou placku vyklopíme na vál, sejmeme papír a z a t e p l a nakrájíme na čtverečky. Necháme vychladnout a zdobíme polevou.


Jetelíčky

28 dkg mletých vlašských ořechů, 15 dkg moučkového cukru, 1 vejce, lískové ořechy na zdobení

Vypracujeme těsto a tvoříme malé kuličky (pečením se obsah zvětší), které klademe na pečící papír ve tvaru trojlístku a doprostřed položíme lískový oříšek, který nám kuličky spojí. Pečeme na 150°C 15-20 minut. Jetelíčky musí být od spoda zlaté. Po vychladnutí trochu ztvrdnou, uložíme je do krabice a dáme do chladu, kde krásně zvláční.



Žádné komentáře:

Okomentovat