středa 14. července 2021

Moji staříčci

 O svých rodičích jsem už na blogu psala několikrát. Mamka bude v srpnu už dva roky v senior komplexu pro lidi postižené demencí a alzheimerem.  Navíc je  skoro úplně hluchá, ale  chůzi a hygienu zvládá  celkem bez problémů. Má na pokoji úžasnou paní, které je už 98 let a dokáže se postarat nejen o sebe, ale i o ni, Kontroluje co odešlo do prádelny a jestli je všechno zase zpátky, bere ji na procházku do zahrady, vaří odpolední kávu, prostě takový náš anděl. 
Táta je doma a ve svém věku je naprosto soběstačný. Postará se o byt, nakoupí,  vypere si prádlo, dojde k lékařce pro prášky, uvaří a dokonce peče. Třeba vánočku, kterou jsem za život neupekla ani jednu, protože je tam kvásek. Samozřejmě mu nosíme jídlo já i brácha, ale když má na něco chuť, tak si uvařit dokáže. Podotýkám, že to byl člověk, který si sám nekoupil ani housku, všechno měl pod nosem. 
Uklidit nechce, prý to zvládne, má co dělat a den mu lépe uteče. Hlava funguje, můžete se bavit o běžných věcech, politice, sportu, filmu. 
Tátovi bylo v lednu 92 a mamce bude v srpnu 91 let. A to je fotka, když jsme za ní s tátou byli před čtrnácti dny. 




18 komentářů:

  1. Evi, krásné fotky a článek také. Vím, co to je starat se o rodiče, pokud je starý člověk ve stáří soběstačný, je to velké štěstí. Myslím, že o maminku je tam postaráno. Moji rodiče se vysokého stáří nedožili, oba odešli relativně mladí, oba s "dobrou" hlavou. Přeji vám ještě klidná a spokojená léta a zdraví. ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Obdivuhodné, jen Škoda, že si to nemohou spolu užívat doma. Ale chápu, pracovala jsem se seniory.
    Přeji hezké dny☀️

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní14/7/21 12:36

    Evičko, to je povzbuzující článek To se to krásně čte a věř mi, že ne všichni mají takové štěstí i když na druhou stranu v neštěstí. Rodiče vypadají velmi vitálně a kdyby jsi zde nenapsala to co píšeš, řekla bych si, že si společně užívají stáří. Moc zdravím a přeji rodičům i tobě ještě mnoho společných chvil. Ta spolubydlící maminky je opravdu anděl. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Evka, kým má človek rodičov, a čo i len jedného, môže sa ešte sám pokladať za dieťa. ;-) Obdivujem tvojho tatínka, v svojom veku má úžasnú vitalitu, čo by mu mohol závidieť aj niekto mladší.
    Prajem tvojim rodičom hlavne zdravie, lásku vás detí majú určite vrchovatou mierou.

    OdpovědětVymazat
  5. Evi, moc hezké fotky. O maminku je určitě dobře postaráno a je dobře, že pokoj sdílí s tak šikovnou paní. A moc obdivuji tatínka, že se o všechno dokáže postarat.
    Přeji rodičům hlavně zdraví, v tak požehnaném věku je to to nejdůležitější.

    OdpovědětVymazat
  6. Evi, krásná fotografie - rodičům to spolu moc sluší a vůbec není poznat, že je maminka tak nemocná. Přeji vám ještě mnoho společných let. Iva

    OdpovědětVymazat
  7. Evi,to je úžasné.Škoda,že maminka nemůže být doma,ale s takovou nemocí je ji lépe v tom komplexu.Tatínek je v tom věku obdivuhodný.
    Přeji rodičům další léta ve zdraví

    OdpovědětVymazat
  8. S láskou a úctou napsané, úžasné fotky!
    Přeji jen a jen zdravíčko!
    Evi, moc krásné!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Evo, moc pěkně o rodičích píšeš :) Přeji, ať se tatínek stále tak pěkně drží a maminka ať se nehorší. Fotka se mi moc líbí. Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  10. To je krásné psaní. Tatínek je borec. Držím pěsti ať jsou dlouho v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  11. VŠEM MOC DĚKUJI ZA KRÁSNÉ KOMENTÁŘE. ČETLA JSEM JE TÁTOVI A MĚL FAKT VELKOU RADOST.JEŠTĚ JEDNOU DÍKY 😀

    OdpovědětVymazat
  12. Sluší to spolu Tvým rodičům. Tatínek má můj obdiv. Oběma přeji jen všechno dobré.
    Hezký den, Evi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  13. Tak na svůj věk jsou opravdu šikovní :) Moje prababička měla 93 let a už byla bohužel slabá a zmatená. Umřela doma ve spánku. Stejně jako můj dědeček (měl rakovinu). Stále se nedokážu posadit do "jeho křesla". Jedna vzdálená teta zemřela, když jí zbývalo měsíc do 99 let a byla dlouho čilá :) Přeju rodičům jen to nejlepší a hlavně zdravíčko :)

    OdpovědětVymazat
  14. Krásně napsané. Co k tomu dodat...Přání rodičům i Tobě: Hodně zdraví a štěstí.

    OdpovědětVymazat
  15. Evko, to je hezké. Myslím ta fotografie a s tvým taťkou, že je tak samostatný a s tvojí mamkou, že má někoho, kdo jí s věcmi pomůže. Jako mladí si moc neuvědomujeme, že i my budeme staří... Hodně zdraví tvým rodičům i tobě

    OdpovědětVymazat
  16. Opravdu hezký napsané.
    Přeji tatínkovi i mamince hodně zdraví. 🙂

    OdpovědětVymazat
  17. Evi, to je obdivuhodné. To, že se tatínek rád ó sebe postará sám jo také drží nad vodou. Má pohyb a to je důležité. Moji rodiče odešli oba v 82 létech 6 let po sobě. Někdy mě děsí, že jsme s manželem už ti stařešinové rodu.

    OdpovědětVymazat
  18. ZA VŠECHNY NOVÉ KOMENTÁŘE MOC DĚKUJI 💗

    OdpovědětVymazat