středa 29. června 2016

Samota a osamělost

Jaký je rozdíl mezi osamělostí a samotou? Mohlo by se zdát, že celkem žádný, ale já v tom rozdíl vidím celkem podstatný.
Osamělostje stav při kterém nám chybí kontakt s ostatními lidmi, toužíme po blízkosti jiného člověka. Dlouhodobá osamělost může být důvodem nespokojenosti se sebou samým, může být i důvodem pro stavy úzkosti a deprese.
Samotanení o tom, že máme nedostatek přátel, nedostatek kontaktů se svými blízkými. Samota je potřeba každého z nás, zůstat alespoň na chvíli sám se sebou a určitě není známkou toho, že trpíme.
Každý z nás zažije chvíle, kdy touží být sám. Chce vychutnat chvilku klidu podle svých představ a přání, chce se věnovat svým koníčkům a zájmům nebo jen tak o samotě odpočívat či lenošit.
Od neděle jsem sama na chatě, vlastně ne tak úplně sama, mám tady Barunku. Těch pár dní samoty mi nijak nevadí, naopak, jsem naprosto spokojená. S Barčou jdeme na procházku, hodně čtu, dodělávám nějaké resty co se týče háčkování a zkouším nové nápady podle Pinterestu. Nemusím vařit, což mi nevadí tolik, jako vymýšlení, co vlastně na ten talíř dát.
Tak úplně se ale nevěnuju jen svým zájmům. V klídku jsem umyla všechna okna, vysmýčila chaloupku a na zítřek připravila nepečený dortík. Po pár dnech přijede manžel a já už se těším, že tady budeme spolu.
Rozhodně dokážu být pár dnů sama, najít si svůj program, ale dlouho bych to nevydržela.

Samota je krásná, ale musíš mít někoho, komu o ní vyprávíš. Josef Fousek

Žádné komentáře:

Okomentovat