středa 6. července 2016

Není seriál jako seriál

Není seriál jako seriál. Některé jsou téměř nekoukatelné, některé naopak sleduju ráda, převážně naše s kriminální zápletkou.
V současné době vysílá ČT Art životopisný seriál Verdi natočený v roce 1982. Kdysi už byl tento seriál vysílaný, a tak se ráda podívám znova. Seriálem diváky provází vypravěč, který nás zasvěcuje do poměrů tehdejší Itálie a svým vyprávěním nenásilně komentuje a posouvá děj od narození malého Giuseppa.
Seriál může být zajímavý, poučný ale hlavně koukatelný.

Giuseppe Verdi

Narodil se v roce 1813 v rodině venkovského hokynáře a hostinského a přadleny. Místní farář poznal u malého chlapce lásku k hudbě a stal se jeho prvním učitelem hry na varhany. Obrovského talentu si povšiml Antonio Barezzi, obchodník z blízkého města, který se stal jeho mecenášem. Mladého Verdiho podporoval hmotně i finančně, dovedl ho k přijímacím zkouškám na konzervatoři v Miláně. Zkoušky úspěšně zvládl, přesto nebyl přijat pro údajně vysoký věk. Bylo mu tehdy 18 let. Přesto v Miláně zůstal a studoval u cembalisty operní scény v divadle la Scala.
V roce 1836 se oženil s dcerou svého mecenáše Margheritou. Jejich manželství však provázela jedna tragédie za druhou. Jejich dvě děti zemřely v útlém věku a v roce 1840 zemřela i jejich matka.
Útěchou mu byla tvrdá práce, která mu přinesla velký úspěch. Blízko svého rodiště zakoupil statek, na kterém i sám hospodařil.
Přátelil se s milánskou společností, byl zván do šlechtických salonů, kde poznal i svoji druhou manželku, se kterou se oženil až v roce 1859.
Úspěšný skladatel se stal poslancem prvního italského Parlamentu, později do politiky vstoupil znovu jako člen senátu. Byl dekorován Velkým křížem italské koruny a jeho busta byla vystavena ve foyer milánské Scaly. Miláno a Řím mu udělily čestné občanství.
Verdi složil 28 oper a celou řadu dalších hudebních děl.


Žádné komentáře:

Okomentovat