neděle 4. prosince 2016

Babiččino vánoční cukroví

Moje babička byla výborná kuchařka a na její vánoční cukroví vzpomínáme celá rodina. Některé recepty, vlastně ty úplně tradiční, mám schované a pečeme je dodnes. Určitě nepřináším nic neobvyklého, ale třeba se někomu některý recept bude hodit.

Máslové rohlíčky

28 dkg hladké mouky, 7 dkg moučkového cukru, 14 dkg oříšků, 1/4 kg másla a na obalení moučkový a vanilkový cukr

Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto, nastrouhané oříšky použijeme lískové nebo vlašské. Připravené těsto necháme v lednici odležet, nejlépe do druhého dne. Z těsta vytvoříme malé rohlíčky (po upečení zvětší objem), které klademe na suchý plech. V předehřáté troubě pečeme 12-15 minut. Po upečení rohlíčky ihned obalujeme v cukru.


Linecké těsto

1/2 kg hladké mouky, 4 žloutky, 25 dkg másla (Hera), 24 dkg moučkového cukru

Změklé máslo zpracujeme se všemi surovinami v hladké těsto. Necháme v chladu odpočinout alespoň 1/2 hodiny, můžeme zpracovat i druhý den. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát silný asi 3 mm. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, která přeneseme na suchý plech a pečeme 10-12 minut. Upečená kolečka necháme vychladit a poté spojujeme zavařeninou. Obalujeme v cukru nebo zdobíme polevou a oříškem nebo mandlí.


Rakvičkové těsto

15 dkg moučkového cukru, 4 žloutky, 4 kapky citronové šťávy, trochu vanilkového cukru

Žloutky, cukr a citronovou šťávu třeme 1/2 hodiny (šlehačem šlehám jednou metličkou 10 minut). Formičky vymažeme rozpuštěným máslem a do jedné poloviny naplníme těstem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Jakmile těsto ve formičkách vyběhne, dopečeme při velmi mírné teplotě do růžova. Po dopečení ihned z formiček vyklopíme.
Podáváme samotné nebo se šlehačkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat