pátek 17. srpna 2018

Bylo léto, horké léto

Letošní léto bylo a vlastně ještě je až děsivě úmorné. Dlouhotrvající vedra nesvědčí většině z nás, ale ani zahradám, polím, lesům, zvířatům. Usychají zahrady, lesní stromky a letošní úroda určitě nebude patřit k těm bohatým.
Vysoké teploty parného léta snášíme lépe na chatě, kde jsme s malými přestávkami prakticky celé léto. Konečně jsem dokázala přemluvit i manžela ke koupání v nedaleké řece Sázavě. Autem jsme tam za 15 minut, a je to prostě paráda, což i sám uznal.
Pláž s kabinkami (místní chataři si je pronajímají i na celé léto), WC, stánek s občerstvením, kde si koupíte nejen pivo, ale i něco teplého k zakousnutí a (a to mi hlava nebere) bez vstupného. V dnešní době většinou téměř nemožné.
Koupání u jezu, opalování na jezu, teplá a čistá řeka a na celé pláži opravdu jenom pár lidí.
Starší lidé z okolních chat, pár rodičů s malými dětmi, babička s vnoučetem, jeden zamilovaný párek a toť vše.
Kde jsou všichni ti mladí, kteří léto co léto neodmyslitelně patřili ke břehům řek a rybníků, kde vznikala nová kamarádství, nové lásky, kde byl problém roztáhnout vlastní deku aniž bychom museli přeskakovat souseda.
Chápu, že spousta přírodních koupališť je uzavřená kvůli přemnoženým sinicím, ale tady je čistá řeka.
Nechce se mi věřit, že většina sedí u počítače nebo notebooku, to snad ne. Prázdniny u moře, brigády? Ale to přece bylo vždycky. Dovolená s rodiči, tábory i ty brigády. Tak kde ti mladí teda jsou?



Žádné komentáře:

Okomentovat