pondělí 8. dubna 2019

Tak jak to vlastně je

Celý život slyšíme tohle nejez, je to nezdravé, tohle nepij, je to nezdravé. Jak to vlastně je?
Vajíčka, která byla považována za jednu z příčin zvýšené hladiny cholesterolu, bychom neměli často zařazovat do našeho jídelníčku. Odborníci ovšem zjistili, že vejce nemají na cholesterol vliv, naopak jsou bohatým zdrojem vitamínu D, který je pro tělo velmi prospěšný. Takže vařená vejce rozhodně ano.
Káva zvyšuje krevní tlak a je nebezpečná zejména pro nemoci srdce. Dnes se káva doporučuje a i lékaři potvrzují, že na zdravého člověka má spíše pozitivní vliv, funguje jako antioxidant. 3-5 šálků kávy prý není žádný problém.
O tom, že alkohol škodí zdraví, pochybovat nelze. Ovšem střídmá konzumace červeného vína pomáhá proti srdečním onemocněním, dodává tělu minerály, stopové prvky a především železo, které pomáhá v boji proti chudokrevnosti.
Také pivo obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Podporuje krevní oběh a tím snižuje riziko srdečních onemocnění.
Takže sklenice piva není určitě na škodu a po klasickém českém obědě knedlo, vepřo, zelo si ani nic jiného představit neumím.
Takže s mírou ano, ale opravdu s mírou!
Tmavé pečivo je zdravější, ale i tady je podstatný háček. Ne všechno tmavé pečivo na pultech prodejen je z celozrnné mouky, mnohdy je jeho barva docílena pouze dobarvením karamelem. Obchodní triky výrobců a prodejců jsou nevyčerpatelné.
Živočišné tuky škodí zdraví, používejte tuky rostlinné. Nejsem proti rostlinným tukům, ale existují vitamíny A,D,E,K rozpustné pouze v tucích živočišných.
Tak jsem z toho jelen, možná bude za pár let zase všechno jinak. Počkám, až o co si tělíčko samo řekne. Zrovna teď má chuť na kafíčko.



Žádné komentáře:

Okomentovat