Útlá knížka Haliny Pawlowské Zanzibar aneb první světový průvodce H.P. není přímo průvodcem ani cestovatelským deníkem. Sama autorka říká, že v knížce nabízí své vzpomínky, nové poznatky a místa, která by se mohla čtenářům líbit. Navštívíme např. Řím, Vídeň, Barcelonu, New York, Londýn, Budapešť a Paříž.
Z návštěvy každého města autorka nabízí zajímavé recepty, které jsou pro tuto oblast charakteristické nebo ty, které ji nějakým způsobem zaujaly. Sama už několik receptů vyzkoušela, některé se staly součástí její kuchyně. Pár receptů, které zaujaly mě vám nabízím, ale podotýkám, že sama jsem je ještě nevyzkoušela.
Mrkvová polévka se zázvorem
450 g mrkve
300 g brambor
1 PL nastrouhaného zázvoru
7 dl zeleninového vývaru
červená cibule, cukr, sůl, pepř, 4-6 lžic sladké smetany
Na oleji osmahneme červenou cibuli, mrkev, brambory a zázvor. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vaříme 20 minut. Pak polévku rozmixujeme, podle chuti přidáme cukr a citron, nakonec vmícháme sladkou smetanu.
Hamburské brambory
800 g brambor
60 g másla
3 vejce
sůl, pepř
Brambory uvařené ve slupce nastrouháme najemno, osolíme, opepříme a promícháme s rozpuštěným máslem a 3 žloutky rozšlehanými v teplém mléce (1,5 dl). Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně smícháme s bramborou směsí. Omaštěnou lžící nabíráme "škubánky" a na oleji dozlatova opečeme.
Meruňkový krém
1 velký meruňkový kompot
šťáva z 1/2 limetky
3 lžíce pálenky (grappa, bílý rum) nebo šťáva z kompotu
250 g jogurtu
1 lžíce vanilkového cukru
100 g ušlehané smetany
Jogurt smícháme s vanilkovým cukrem a ušlehanou smetanou, ostatní suroviny rozmixujeme. Do pohárků vrstvíme meruňkový a jogurtová krém, nakonec zdobíme strouhanou čokoládou.
Sýrové hranolky
400 g ementálu
120 g hladké mouky
1 vejce
1/3 lžičky droždí
1,5 - 2 dl suché, bílé víno
Ementál nakrájíme na hranolky a namáčíme do těstíčka z uvedených surovin. Těstíčko se musí lepit. Obalené hranolky smažíme v horkém oleji, kde během 5ti minut nabobtnají. Necháme odsát na papírové utěrce, osolíme a opepříme. Vynikající příloha k vínu.
Halinu čtu ráda a občas jsem něco podle ní už vařila.I tyto recepty jsou velmi zajímavé.
OdpovědětVymazatEvi,měj se hezky
Jitko, já se u jejích knížek vždycky pobavím. Měj se hezky, pá 😉
VymazatLezarts
OdpovědětVymazatNebudu tu knihu raději číst, abych ještě neztloustla😁😁😁
Renato, já mám její humor ráda a recepty můžeš přeskočit 😁
VymazatHani, paní Pavlovská - to je záruka veselého čtení. Mrkvovou polévku, respektive krém jsem dělala zrovna včera. Trochu jinak, ale je moc dobrá :o)
OdpovědětVymazatMěj pohodový den. Helena
Helo, mrkvovou polévku jsem ještě nedělala, ale tuhle určitě vyzkouším. Také se u jejích knížek bavím. Hezký i když horký den 😊
VymazatAhoj Evi, H.Pawlowskou mám moc ráda - jako člověka, její humor i knížky. Ty sýrově hranolky bych potřebovala včera k vínu... Měj se dobře, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, myslím, že to musí být hodně dobré. Také čtu ráda její knihy, líbí se mi její humor, tak se u jejích knížek vždycky bavím. Hezký den 😉
OdpovědětVymazatDěkuji za tip. Taky bych si dala ty hranolky. 🙂
OdpovědětVymazatHezký den.
Nikolko, vybrala jsem záměrně něco jednoduššího, ale určitě dobrého. Hezký víkend 😉
VymazatI vám hezký víkend. 🙂
VymazatMilá Evi, ta knížka vypadá úžasně, Halina umí! ;) Děkuju i za recepty, určitě některých z nich vyzkouším, jsou náramně lákavý. Krásný léto ti přeje Vivi ♥
OdpovědětVymazatVivi, díky za návštěvu, moc jsi mne potěšila. Já se u knížek paní Haliny vždycky dobře bavím, jsou vtipné a dokáží zlepšit náladu. Měj se hezky 😀
OdpovědětVymazatDěkuju, Evi, jsem ráda, že jsem Tě potěšila (Ty jsi zase potěšila mě) ♥;-) Halina je skvělá, ráda si s ní pouštím i rozhovory - vždycky se pobavím, ovšem knížka je knížka, nad její kouzlo nemá žádný rozhovor. Evi, měj se moc krásně, děkuju i za Tvou milou návštěvu u mě a hezky si užij blížící se víkend. Pa paá, Vivi
Vymazat