Nedávno jsem na blogu četla recept na hrnkový houskový knedlík. Recept znám, párkrát jsem ho dělala a byl moc dobrý. Ale, mě od toho receptu odrazuje dost použitého nádobí.
V každé domácnosti se knedlíky dělají tak trochu jinak, někdo používá droždí, někdo kypřící prášek. Droždí opravdu mým kámošem není, a proto dělám knedlík podle receptu mé babičky, který se dědí. Knedlíky jsou dobré a nedají moc práce. Třeba někdy vyzkoušejte.
Houskový knedlík
300 g hrubé mouky
200 ml mléka (sodovky)
2 rohlíky
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
sůl
Do mouky vmícháme prášek do pečiva, vejce, sůl, mléko (sodovku). Směs řádně promícháme a přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Pokud je těsto tuhé, přilijeme trochu mléka, pokud se nám zdá řídké, přisypeme trochu mouky. Na pomoučené desce vypracujeme 2-3 šišky a vložíme do vařící vody na 20-25 minut. Knedlíky během varu občas obrátíme vařečkou. Pokud máte rádi knedlíky t u ž š í , použijte sodovku,
pro n a d ý c h a n é použijte mléko
Takový knedlík vařila jak maminka, tak babička. Já jej občas uvařím, ale rodině chutnají z toho droždí ☺
OdpovědětVymazatS knedlíky jsem začala až letos, nechtělo se mi jít v ošklivém počasí do obchodu, tak jsem si ho raději vyrobila, a od té doby jsem si už žádný hotový nekoupila :). Od receptů mě vždycky odrazovala polohrubá mouka, protože používám špaldovou, a ta je k běžnému dostání jen hladká. Našla jsem recept od kuchařinky z ciziny, kde se používá jen mouka hladká, a byla jsem fakt překvapená výsledkem - 500g hladké mouky, 250 ml vlažné vody, 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky cukru, 1 vejce, 1 sušené droždí. Jednoduché jako facka a kluci říkají, že nikdy lepší nejedli :).
OdpovědětVymazatEvi, ráda vyzkouším, díky za recept ❤️
OdpovědětVymazatHouskové knedlíky jsem dlouho doma nevařila, ale bramborvé vařím svoje, ty nekupuji. Tak se asi vrátím i k těmto doma vařeným houskovým, někdy dělám karlovarské.. Použiju recept od tebe, Evi i od Janinky a třeba se na stará kolena zase něco přiučím. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatDělám asi stejné.Kynuté houskové se u nás v rodině neosvědčily a nevařila je ani tchýně.Takže v knedlíkách se s manželem shodnem.Evi,hezké dny
OdpovědětVymazatEvi, vyzkouším a ráda. Knedlíky se u nás moc často nejedí, ale příležitost se jistě najde.
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji pohodový den. Helena
OdpovědětVymazatZajímavý recept a myslím, že ze už jsem je také kdysi dělala. Pokud je dělám doma, dělám kynuté z droždí a vařím je na páře. Také občas kupuji hotové. Nemám už v rukou tu sílu na zpracování kynutého těsta a kupované u nás od soukromníka jsou jako domácí... Poslední dobou když na něj natrefim, tak ho raději koupím. Měj se pěkně.
Kdysi jsem práškové knedlíky taky dělala, to mne zlobil žlučník, tak s droždím to nebylo pravé ořechové. Můj muž je knedlíkový, takže v našem jídelníčku jsou.
OdpovědětVymazatDělám s droždím, ale občas knedlík i koupím. Ale nalákala jsi mne udělat zase práškový.
Měj pěkný den !
Hanka
Lezarts
OdpovědětVymazatDobrý knedlík nezklame!
Mám knedlíkového manžela. Dost dlouho mu trvalo, než přišel na chuť kynutému houskovému knedlíku. Jeho maminka zadělávala knedlík sodovkou a přidávala špetku prášku do pečiva. Pokud jste její knedlík hodily do zavřeného okna, sklo bylo na cimpcampr, ale knedlík bez úrazu. Můj knedlík je jako obláček, sklo nerozbije, ale hod nepřežije.... občas manžel zatouží po knedlíku od maminky.... ta už přes 40 let nežije, ale vzpomínka zůstala.... tak si koupí hotový, ten je hutnější....Alena
OdpovědětVymazatTo bych mohla vyzkoušet, vypadá to “rychle” :)
OdpovědětVymazatU nás se dělají knedlíky z kvásku a vaří se na páře. Ale i tuhle rychlejší verzi znám.
OdpovědětVymazatO všem? Ovšem!
VŠEM DĚKUJI ZA KOMENTÁŘE. JE JASNÉ, ŽE TAK JAKO GULÁŠ NEBO SVÍČKOVÁ MÁ VŽDYCKY TROCHU JINOU CHUŤ, TAK ANI HOUSKOVÝ KNEDLÍK NENÍ VÝJIMKOU A VŽDYCKY ZÁLEŽÍ NA KUCHAŘI A NA STRÁVNÍCÍCH. ZDRAVÍM 😀
OdpovědětVymazatMy milujeme knedlíky, ale tu v Nemecku sa tak bežne nedajú kúpiť. Rada tento recept vyskúšam!
OdpovědětVymazatDoufám, že bude chutnat, ani to není moc pracné. Děkuji za návštěvu, zdravím 😉
OdpovědětVymazat