pondělí 23. června 2025

Bublanina, která vydrží dlouho nadýchaná

 Protože právě teď je sezona jahod, třešní a višní tak určitě také pečete bublaninu. Je to oblíbený zákusek a co kuchařka, to trochu jiný recept. Já jsem teď objevila vážně skvělý recept, ale pravda, že bublanina vydrží dlouho vláčná , tady rozhodně neplatí. Ona vám totiž moc dlouho na tácku nevydrží. 

Třešňová bublanina 

4 vejce
1 dl rostlinného oleje
1 dl mléka
150 g moučkového cukru
160 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilinový cukr

V míse rozšleháme žloutky s moučkovým a vaniliovým cukrem, olejem a mlékem do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh ze čtyř bílků. 
Nalijeme na plech (cca 30x20), na velkém plechu je bublanina dost nízká. Přidáme ovoce a pečeme ve vyhřáté troubě na 160-170°C přibližně 40 minut. Hospodyňky většinou znají: Když je zapíchnutá špejle suchá, máme hotovo.
Vážně můžu doporučit, už jsem pekla dvakrát. 



25 komentářů:

  1. Evi, díky za recept, tuhle variantu jsem ještě nepekla.
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, je fakt moc dobrá, už jsem peka dvakrát, pá 😊😀

      Vymazat
  2. Anonymní23/6/25 15:34

    Tetkapernikarka
    Tak to se v létě hodí a zrovna jsem i posbírala maliny a ještě i pár jahod. Tak můžu zrovna vyzkoušet 😊 Díky za recept, Evi a přeji krásný den 🌞🍀🥰 Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jahodovou mám také v plánu, pěkný víkend, pá 😀🌞

      Vymazat
  3. Receptů na bublaninu je víc, kdysi jsme pekli z třeného těsta, teď dávám půl dávky hladké mouky a polovinu polohrubé. Místo oleje dávám rozp. máslo.
    Hlavně, ať všem ta jejich bublanina chutná. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, je to třeba jako s gulášem. Co kuchařka, tak trochu jiný recept. Přeji krásný víkend, pá 🌞😊

      Vymazat
  4. Bublaninu teď dělám často,jinak,ale tvůj recept se mi líbí a tak vyzkouším
    Evi,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, doufám, že bude chutnat. Ještě se chystám na jahodovou, moc zdravím, pá 😊🙋‍♀️

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám tento recept spíše hrníčkový. Jen ušlehám cukr a vanilkový cukr s vejci do pěny, postupně přidám mouku s práškem do pečiva, střídavě přidávám půl hrnku mléka, půl hrnku oleje a dva hrnky polohrubé mouky. Je to rychlé a dobré...také dělám šlehačkové těsto, kde utřu také 4 vejce s hrnkem cukru, vanilkovým cukrem, přidám prášek do pečiva, 1 smetanu ke šlehání 250 ml a dva hrnky ( cca 250 ml) polohrubé mouky. Pokud je těsto moc husté, může se přidat pár lžic mléka..záleží na mouce...

      Vymazat
    2. Járo, recept na šlehačkovou bublaninu je také hodně lákavý 😉 Přeji pěkný víkend a moc zdravím 🌞😀

      Vymazat
  6. Evi, musím říct, že bublaninu jsem nepekla hodně dlouho a myslím, že dělám šlehačkovou. Pokud něco s ovocem, tak vyhrává koláč s drobenkou. No a když je chci doma rozmazlit, udělám kynuté koláče - tvaroh, ovoce, drobenka :o)
    Děkuji za recept a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, ovocné koláče s drobenkou máme také rádi, jen tomu kynutému těstu se vyhýbám, pá 😀😍

      Vymazat
  7. Ono je těch receptů hodně, ale v podstatě se podobají. U nás s ovocem vyhrává jako u Helenky koláč s drobenkou. Ale oblíbená je tzv. nadivajna- někdo tady říká i bublanina - lité o něco hustší těsto jako na palačinky na plech s trochou rozpáleného oleje a posypané ovocem- nejlepší je s borůvkami, ale i s jablky, rybízem ap.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, koláč nebo bublaninu s borůvkami bych si dala hned. U nás borůvky rostou málo a kupované v marketu nemají tu správnou chuť. Třeba na ně narazím na trhu nebo někde u silnice, když prodávají místní, to je fakt velká dobrota 😀😍

      Vymazat
  8. Díky Evi, vyzkouším. Děláš mi chutě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, jednoduché a dobré. Ještě vyzkouším s jahodami, pá 😊

      Vymazat
  9. Anonymní25/6/25 11:38

    Lezarts
    Dobré letní mlsání:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tomu pečení moc nedám, ale jednoduché koláče nebo tu bublaninu, to ještě zvládám. Měj se hezky, pá 😀🌞

      Vymazat
  10. Evi, vyzkouším, zítra manžel přiveze třešně, takže recept se hodí 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, také jsme měli třešně od souseda a takové borůvky by se také hodily, pá 😃😍

      Vymazat
  11. Mňam :-) Jen teda toho cukru se mi zdá docela dost...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi zdálo, že je ho dost, ale moc sladké to nakonec nebylo. Může se dát samozřejmě méně, to určitě vadit nebude, pá 😍😊

      Vymazat
  12. Ahoj Evi díky za recept, já taky dělám v létě ráda bublaninu je to rychlé. Letos jsem už dělala dvakrát s třešněmi. Měj se prima, Lenka

    OdpovědětVymazat
  13. Lenko, receptů je hodně moc, tenhle je z internetu a také už jsme třešňovou měli dvakrát. Měj se hezky, zdravím, pá 😘😃

    OdpovědětVymazat