neděle 23. srpna 2015

Čtení na dovolenou

Z návštěvy u mé kamarádky jsem si přivezla čtyři knížky Vlasty Javořické. V jedné ze sousedních chalup rušili knihovnu po babičce, a tak nabízené knížky kamarádka s radostí přijala. Mimo jiné i pěknou řádku od paní Javořické.
Vlasta Javořická se narodila ve Studené u Telče, pseudonym Javořická zvolila podle hory Javořice nedaleko rodné vesnice. V období první republiky byla nejoblíbenějším autorem čteným na vesnici. Ve čtyřicátých letech se její knihy přestaly vydávat a později byly vyřazeny z fondů knihoven. Masivně se její knihy opět začaly vydávat až po roce 1989 čehož se už nedožila. Zemřela v roce 1979. Napsala celkem 113 románů, 116 povídek, mnoho básní, pohádek a legend.
Její knížky pohladí na duši češtinou, kterou už neuslyšíte. Zamilované romány, příběhy a osudy lidí, které se v mnoha případech skutečně staly.
I dnes tam člověk najde životní moudrost a pravdu o rodinných a sousedských vztazích i o výchově dětí.
Nad některými příběhy a situacemi se v dnešní době pousmějete, ale přesto je to čtení na prázdniny nebo dovolenou jako stvořené (pro muže to fakt nebude). Nenáročné, oddychové.


Žádné komentáře:

Okomentovat