středa 24. února 2016

Divadelní týden

Minulý týden byl opravdu divadelní. Chodime s kamarádkou na veřejné generálky divadelních představení a tato sezona je opravdu hodně bohatá. Minulou středu jsme shlédly v divadle Brodway obnovenou premiéru muzikálu Angelika. Romantický děj, který se odehrává v době vlády Ludvíka XIV. , mapuje příběh krásné Angeliky, která je nechtěným sňatkem vržena do víru královských intrik. Pohádková Angelika s hudbou Michala Davida a nádhernými kostými se nám líbila. Kdo má rád muzikály, zklamaný nebude.



Druhým představením byla hra H. Ibsena - Nepřítel lidu v Divadle na Vinohradech. Hlavní postavou je lázeňský lékař Tomáš, který kdysi objevil léčivé účinky zdejší vody. Nyní, bohužel, přináší důkazy o jejím znečištění, což má škodlivé účinky na pacienty. Situaci by vyřešilo vybudování nového vodovodu, což by znamenalo obrovské výdaje pro město, uzavření provozu lázní a s tím spojené další ztráty. Když se o věci dozví Tomášův bratr Petr, starosta města, snaží se celou věc utajit.
Doktor Stockmann je naivní a je přesvědčený, že za svůj objev škodlivosti vody bude oslavován. Když pochopí, že se všichni snaží v zájmu veřejného blaha případ ututlat, nastupuje jeho osobní boj za pravdu. Stojí sám proti všem i za cenu opovržení a existenční nouze, která postihne celou jeho rodinu.
Přestože hra byla napsána před 130 lety je velice nadčasová a aktuální pro dnešní dobu, kdy peníze vlastně vítězí prakticky vždy a všude. Hlavní roli excelentně ztvárnil Igor Bareš. Můžu jen doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat