úterý 8. března 2016

Romány z lékařského prostředí

Romány z nemocničního a lékařského prostředí vůbec patří mezi moje hodně oblíbené čtení. Zřejmě jedním z prvních románů s touto tematikou byl román Skalpel, prosím od V. Stýblové.
Román vypráví o životě a práci skvělého neurochirurga a o osudech jeho pacientů. Hlavní postavou je stárnoucí lékař, který má před sebou riskantní operaci malého pacienta "Uzlíka". Jeho mozkový nádor celý tým označuje za pokročilý na to, aby operace byla úspěšná. Během několika hodin před operací nahlédneme do profesorova soukromí, vzpomínek a práce na klinice.
Dalším románem, který mne hodně pohltil byl román Konečná diagnózaod A. Haileyho.
V podstatě první autorův bestseller, umístěný na oddělení patologie. Kniha je napínavá od samého začátku, vyniká znalostí lékařského prostředí, je dramatická tak, jak je pro tohoto autora příznačné.
Zatím posledním přečteným románem je Experiment, kterou napsal K. McClure.
Americké jednotky v Saudské Arábii čelí útoku chemickými zbraněmi. V roce 2002 začnou muží, kteří u této jednotky sloužili a jejich rodiny trpět záhadnou nemocí. Výsledky pátrání jsou šokující a je třeba okamžitě podniknout nutná opatření.
E. Dreyer Kdo je na řadě? další z románů z nemocničního prostředí, který jsem si po poslední návštěvě knihovny přinesla. Příběh s detektivní zápletkou, který končí opravdu nečekaným rozuzlením.
Mezi autory, kteří se touto tematikou zabývají a jejich romány jsou opravdu úspěšné patří např. E.Segal, M. Palmer, R. Cook, K. McClure.

Žádné komentáře:

Okomentovat