pátek 25. března 2016

To se ti jen zdá

J.D. Robb je pseudonym známé americké spisovatelky Nory Roberts. Pod tímto jménem nacházejí její čtenářky klasickou romantickou literaturu. Vzhledem k obavám, že by její čtenářky nepřijaly nový žánr, kterým jsou detektivní příběhy, zvolila pseudonym J.D. Robb. Hlavní hrdinou detektivních příběhů je poručík Eva Dallasová, policistka v New Yorku, která řeší záhadné vraždy a tak trochu okrajově i své milostné trable.
Životopis Nory Roberts je docela zajímavý. Narodila se v roce 1950 jako nejmladší z pěti dětí. Nějaký čas navštěvovala Katolickou školu. Vdala se poměrně mladá a usadila se v Marylandu, kde pracovala jako právní sekretářka. Po narození synů zůstala doma a jak sama říká, zkusila každé řemeslo, které se nahodilo.
V roce 1979 ji vánice doslova změnila život. V zasněženém domě zůstala sama se svými syny, neměla tenkrát žádnou možnost poslat je do školky. Tehdy poprvé vzala tužku a zápisník a začala psát. Několik jejích rukopisů bylo zpočátku odmítnuto, ale později uspěla.
Svého druhého manžela poznala, když ho najala na postavení domácí knihovny. Po svatbě rozšířili svůj dům, hodně cestovali po světě a společně otevřeli knihkupectví.
Během života byla vždy obklopena muži, dokonce i mezi sourozenci byla jediná holka. Asi proto v životě získala dobrý pohled na muže, který tolik obdivují její čtenáři.
Právě jsem dočetla její knížku To se ti jen zdá
Napínavá detektivka téměř od první stránky. Eva vyšetřuje smrt šestnáctileté Deeny, dcery nedávno povýšeného policejního kolegy. Mimořádně brutální vražda má podle všeho kořeny v minulosti. Vrah nechal na místě činu video podle něhož je za všechno odpovědný její otec. Eva musí začít pátrat nejen v životě svého kolegy, ale i ve složkách jeho minulých případů.
Kniha se čte doslova jedním dechem a musím říct, že tyto detektivní příběhy rozhodně nejsou čtením pouze pro ženy.
Určitě doporučuji.


Žádné komentáře:

Okomentovat