pátek 15. dubna 2016

Nedělní oběd

Od mých bývalých kolegyň z práce jsem získala celou řadu receptů. Některé jsme vyzkoušeli třeba jenom jednou, některé se u nás zabydlely. Mezi naše oblíbené patří třeba recept na králíka v hořčici a moučník zvaný hraběnčiny řezy. Oba recepty nejsou nijak složité, a i proto patří mezi ty vyvolené.

Králík v hořčici

králičí stehna a hřbet, máslo, plnotučná hořčice, cibule, sůl, pepř

Králičí maso osolíme, opepříme a ze všech stran potřeme plnotučnou hořčicí (nešetříme). Maso vložíme do pekáčku, přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtky. 20 dkg másla rozpustíme a maso v pekáčku zalijeme. Necháme v chladu do druhého dne a potom v troubě pečeme do změknutí. Maso je po upečení krásně šťavnaté a křehké. Jako přílohu podáváme bramborový knedlík, můžete přidat i špenát.

Po nedělním obědě se ke kávičce určitě hodí dobrý moučník

Hraběnčiny řezy

40 dkg hladké mouky, 3 vejce, 1 Hera, 1/2 prášku do pečiva, 150 dkg krupicového cukru, skořice, 8 jablek, ořechy

Ze žloutků, Hery, cukru, mouky a prášku do pečiva vypracujeme těsto. Asi 1/3 těsta dáme do mrazáku. Zbylé těsto rozválíme na placku, posypeme nastrouhanými jablky, skořicí a trochou cukru. Přidáme z bílků ušlehaný sníh. Na takto připravené řezy nastrouháme zbytek těsta z mrazáku a pečeme v předehřátě troubě do zlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat