úterý 13. června 2017

Výlet do Bratislavy

Třídenní výlet do Bratislavy se vydařil po všech stránkách. Na cestu jsem se těšila jako malý dítě, hlavně na cestu vlakem. Tenhle dopravní prostředek jsem v životě využila jenom párkrát a vzhledem k dnešnímu vybavení vlaků je cesta pohodlná, příjemná a rychlá. Zklamaná jsem rozhodně nebyla a nějaký ten výlet vláčkem ještě určitě zopakujeme.
Na Slovensku jsme byli párkrát v Tatrách, ale Bratislavu jsme neznali. Historická část se nám líbila moc. Úzké uličky, kostely, předzahrádky, které vůbec neubíraly na půvabu města a kde zvláště turisté ocení klidné posezení a příjemnou obsluhu. Hodně jsem byla zvědavá na modrý kostel sv. Alžběty Uherské, který mě opravdu nadchnul. Nádherně modrá barva kostela doslova září. Interiéry jsou také v modré barvě, bohužel nahlédnout se dá pouze skrze zamčené dveře.
Za naší třídenní návštěvu jsem nějak nepochopila fungování místní městské dopravy, respektive tramvají. U nás v Praze jsem zvyklá, že tramvaje stejného označení jezdí v obou směrech. Ne tak v Bratislavě. Vystoupíte na zastávce, jdete si prohlédnout město, vracíte se na zastávku a zjistíte, že v opačném směru tramvaj
a) vůbec nejede
b) jede, ale ve stanici nestaví
Stalo se nám, že najednou jela tramvaj po jednokolejné trati, a tak jsme při zpáteční cestě trochu tápali, než jsme našli tu správnou zastávku. Možná to chtělo delší návštěvu, aby to i Pražák pochopil.
Ale přivezla jsem si mašlovačky z pravých husích brků a mletou sladkou i uzenou papriku, tak je vše odpuštěno ...


Žádné komentáře:

Okomentovat