čtvrtek 21. prosince 2017

Ten váš je určitě nejlepší

Tak už je to opravdu tady, v ulicích se objevují kádě, kde se chudáci kapříci připravují na svojí posledni cestu, cestu na naše štědrovečerní stoly. Ne v každé rodině se připravuje kapr, ale bramborový salát téměř určitě ano. A v každé rodině mají ten nejlepší na světě. Co rodina, to trochu jiná příprava. Někdo přidává hrášek i tvrdý sýr, někdo používá místo majonézy jogurt, někde dávají vajíčka a jinde zase ne.
Jeden pražský šéfkuchař dokonce tvrdí, že do salátu nepatří salám! To si teda fakt představit neumím. I když představit ano, ale to už by nebyl ten pravý bramborový. U nás se dává a ještě to musí být gothaj.
Při pátrání po historii této lahůdky se zdá, že náš vánoční salát má kořeny v Rusku. Velmi podobný je tam známý pod názvem Olivje, podle jména kuchaře, který v 19. století připravoval salát pro nejvyšší patra moskevské společnosti.
V Čechách se začal na svátečních tabulích objevovat až na přelomu 19. a 20. století.
V kuchařce M.D. Rettigové je recept s využitím zbytků z minulých dnů, který současný bramborový salát připomíná. Rettigová radí smíchat zbytky šunky, uzeného jazyka či studené pečeně s majonézou a přidat za tepla pokrájené brambory s cibulí.
V další známé kuchařce Marie Sandtnerové už jsou na salát uvedeny dokonce čtyři recepty.
Ať už recept pochází odkudkoli, bez bramborového salátu si štědrovečerní večeři představit neumím. U nás se ještě ke smaženému kaprovi podává, kromě citronu, čerstvě nastrouhaný křen, a to je teprve dobrota.
Tak si nechte chutnat, protože právě ten váš salát bude určitě nejlepší na světě. Náš teda ano.


Žádné komentáře:

Okomentovat