úterý 2. června 2020

Jó, třešně zrály

Někde už opravdu třešně i dozrály, třeba v takovém Španělsku. Ty totiž prodávají na pražském farmářském trhu za neuvěřitelnou cenu, pouhých 400,- Kč za kilo. No, nekupte to! Nejsou to jenom třešně, které nás udivují svojí cenou, ale meruňky a jahody už dostupné jsou.
Právě začíná sezona pečení ovocných koláčů, ovocných knedlíků, zavařování a výroba domácích džemů a marmelád. Každý máme svoje osvědčené recepty, na které nedáme dopustit, ale v jednom časopise jsem (kromě jiných receptů) našla dva, pro mne docela zajímavé. Podotýkám, ještě jsem nevyzkoušela, ale určitě vyzkouším. Tu buchtu s višněmi prozatím nahradím ovocem jiným, určitě bude chutnat i s rybízem. Ten totiž na zahradě máme.

Višňová buchta se smetanou

2 vejce
1 hrnek cukru
1,5 lžičky prášku do pečiva
200 g zakysané smetany
100 g másla
1 vanilkový cukr
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek višní

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Cukr smícháme s vejci, přidáme zakysanou smetanu a vychladlé máslo. Vmícháme mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Na menší plech dáme pečící papír (nebo vymažeme a vysypeme moukou), nalijeme těsto, zasypeme vypeckovaným ovocem. Pečeme cca 30 minut na 180°C.


Borůvková marmeláda

1 kg borůvek
500 g cukru krystal
1 gelfix
4 lžíce vody

Borůvky s vodou přivedeme k varu. Gelfix smícháme se dvěma lžícemi cukru a přidáme k borůvkám. Stále mícháme a vaříme cca 2 minuty. Přidáme zbytek cukru a vaříme dalších 5 minut. Hrnec odstavíme a ještě horkou směs plníme do sklenic, které uzavřeme a postavíme víčkem dolů.
Vychladlou marmeládu umístíme tak, aby nebyla vystavena přímému světlu.



Žádné komentáře:

Okomentovat