Ona je velice pracovitá, což já o sobě říct nemůžu a na chalupě zpracuje všechno co jí vyroste na zahradě nebo nasbírá v lese. Peče, zavařuje, dělá šťávy, suší prostě hospodyňka s velkým H.
Dostávám od ní červený rybíz ala brusinky, který jsme s manželem prvně opravdu považovali za brusinky. Letos nám na naší zahradě rybíz právě dozrává, tak se na něj zítra chystám. Ke svíčkové to nemá chybu.
Rybíz ala brusinky
1 l rybízu
500 g cukru
špetka skořice (asi 1 lžička)
1 citron
3 hřebíčky
1-2 lžíce rumu
Očištěný rybíz promícháme s cukrem, skořicí a nakrájeným citronem. Přidáme hřebíček a v hrnci vaříme do té doby, než směs začne houstnout. Mícháme, mícháme a mícháme. Pokud je ve směsi málo šťávy, trochu podlijeme vodou, podle chuti můžeme přidat i cukr.
Nakonec vmícháme rum, odstraníme koření a horké plníme do sklenic, které otočíme a necháme vychladnout.
Evi, také tak rybíz zpracovávám. Když jsem jednu dětem dala ke svíčkové opravdové brusinky, moc se na ně netvářily a "ty naše brusinky" jsou prý daleko lepší.😃
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend.🌞
Já ochutnala a bylo to jasné, musím udělat. Dneska dopoledne jsem se do toho dala a mám čtyři malé skleničky ☺
VymazatRybíz ala brusinky dělávala manželova maminka.
OdpovědětVymazatMěj pěknou sobotu.
Zrovna včera jsme dělali rybízovou marmeládu. Dělávali jsme i brusinky a šťávu, ale letos ne. Rybíz je vděčné ovoce.
OdpovědětVymazatMarmeládu dělávala moje babička a já nezapomenu, jak jsem musela ten rybíz trhat a byla naštvaná, že nemůžu za holkama. Jó, to už je snad sto let ☺☺☺
VymazatHele, ty jedna brusinko, máš už nový blog a ani nenapíšeš.
OdpovědětVymazatRaději si dám rybíz :-)
Simčo, byl to horor. Se stáhnutím mi pomohl syn podle návodu ochotných blogerek, ale všechno ostatní jsem se snažila dělat sama formou pokus-omyl. A že těch omylů bylo. Mám ale obrovskou radost, že jsem to dokázala. Moc zdravím ☺☺☺
OdpovědětVymazatJá jsem něco podobného dělala v troubě. Letos už jsem rybíz prolisovala na marmeládu, ale znamená si recept na příští rok. Děkuji.
OdpovědětVymazatVěřím, že bude chutnat. Je to jednoduché, rychlé a móóóc dobré ☺
VymazatVítej a díky za receptík. Sice už je rybíz zpracovaný,ale může se tvořit příští rok. Hned si poznamenám adresu. Minule jsem se nemohla k Tobě dostat,ale dnes je vše o.k.
OdpovědětVymazatJá už jsem z toho byla docela nešťastná, ale naštěstí to funguje, zdravím ☺
OdpovědětVymazatAhoj Evi, taky jsem tento recept s rybízem dělávala, a moc mi to chutnalo, ale od té doby, co jsem cukrovkářka, nedělám věci s velkým množstvím cukru. :-) Měj se krásně! :-)
OdpovědětVymazatTak to je jasné, to opravdu nemůžeš, protože toho cukru je dost. Mně to chutnalo, tak jsem si pár skleniček udělala, snad se to povedlo. Zdravím ☺☺☺
VymazatPokud se chystáš na zpracování rybízu, tož jsi také pilná včelka. Já jak něco dostanu ve větším množství,například ovoce, hned volám děti. Podělím se a nemusím se pařit v kuchyni.
OdpovědětVymazatJá toho rybízu měla fakt jen pár malých skleniček. V žádném případě nejsem zavařovací ani pečící maniak. Ty to máš vymyšlené hodně fikaně ☺☺☺
VymazatMám ráda rybízový džem. Dělám ho - tedy pokud mám rybíz k dispoici. Ten náš keřík je jen na ozobávání. Ten Tvůj recept si opíšu, zaujal mne.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Náš rybíz je také malý keříček, bylo tam jen na pět malých skleniček, ale i to stačí ☺
VymazatTo zní dobře, já ale ke svíčkové brusinky nemusím :-D za to táta je má rád a nedávno v restauraci měl něco podobného, říkal, že z toho cítil rum.
OdpovědětVymazatNemusí to být jenom ke svíčkové, je pravda, že trochu rumu se tam dává ☺
OdpovědětVymazatTaké jsem něco podobného dělala.
OdpovědětVymazatJá jsem ochutnala od kamarádky a hned bylo jasno, co s tou troškou našeho rybízu bude ☺
Vymazat