pátek 24. července 2020

Rybíz ala brusinky

Mám dlouholetou kamarádku, známe se od 1. třídy a přestože jsme se pár let nevídaly, vždycky jsme o sobě věděly. Teď celkem často, jako správné důchodkyně, spolu chodíme do divadel, po obchodech a samozřejmě většinou končíme v cukrárně. 
Ona je velice pracovitá, což já o sobě říct nemůžu a na chalupě zpracuje všechno co jí vyroste na zahradě nebo nasbírá v lese. Peče, zavařuje, dělá šťávy, suší prostě hospodyňka s velkým H. 
Dostávám od ní červený rybíz ala brusinky, který jsme s manželem prvně opravdu považovali za brusinky. Letos nám na naší zahradě rybíz právě dozrává, tak se na něj zítra chystám. Ke svíčkové to nemá chybu. 

Rybíz ala brusinky 

1 l rybízu
500 g cukru
špetka skořice (asi 1 lžička)
1 citron
3 hřebíčky
1-2 lžíce rumu 

Očištěný rybíz promícháme s cukrem, skořicí a nakrájeným citronem. Přidáme hřebíček a v hrnci vaříme do té doby, než směs začne houstnout. Mícháme, mícháme a mícháme. Pokud je ve směsi málo šťávy, trochu podlijeme vodou, podle chuti můžeme přidat i cukr.  
Nakonec vmícháme rum, odstraníme koření a horké plníme do sklenic, které otočíme a necháme vychladnout. 









21 komentářů:

  1. Evi, také tak rybíz zpracovávám. Když jsem jednu dětem dala ke svíčkové opravdové brusinky, moc se na ně netvářily a "ty naše brusinky" jsou prý daleko lepší.😃
    Přeji hezký víkend.🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ochutnala a bylo to jasné, musím udělat. Dneska dopoledne jsem se do toho dala a mám čtyři malé skleničky ☺

      Vymazat
  2. Rybíz ala brusinky dělávala manželova maminka.
    Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna včera jsme dělali rybízovou marmeládu. Dělávali jsme i brusinky a šťávu, ale letos ne. Rybíz je vděčné ovoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marmeládu dělávala moje babička a já nezapomenu, jak jsem musela ten rybíz trhat a byla naštvaná, že nemůžu za holkama. Jó, to už je snad sto let ☺☺☺

      Vymazat
  4. Hele, ty jedna brusinko, máš už nový blog a ani nenapíšeš.
    Raději si dám rybíz :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Simčo, byl to horor. Se stáhnutím mi pomohl syn podle návodu ochotných blogerek, ale všechno ostatní jsem se snažila dělat sama formou pokus-omyl. A že těch omylů bylo. Mám ale obrovskou radost, že jsem to dokázala. Moc zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem něco podobného dělala v troubě. Letos už jsem rybíz prolisovala na marmeládu, ale znamená si recept na příští rok. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že bude chutnat. Je to jednoduché, rychlé a móóóc dobré ☺

      Vymazat
  7. Vítej a díky za receptík. Sice už je rybíz zpracovaný,ale může se tvořit příští rok. Hned si poznamenám adresu. Minule jsem se nemohla k Tobě dostat,ale dnes je vše o.k.

    OdpovědětVymazat
  8. Já už jsem z toho byla docela nešťastná, ale naštěstí to funguje, zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Evi, taky jsem tento recept s rybízem dělávala, a moc mi to chutnalo, ale od té doby, co jsem cukrovkářka, nedělám věci s velkým množstvím cukru. :-) Měj se krásně! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jasné, to opravdu nemůžeš, protože toho cukru je dost. Mně to chutnalo, tak jsem si pár skleniček udělala, snad se to povedlo. Zdravím ☺☺☺

      Vymazat
  10. Pokud se chystáš na zpracování rybízu, tož jsi také pilná včelka. Já jak něco dostanu ve větším množství,například ovoce, hned volám děti. Podělím se a nemusím se pařit v kuchyni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já toho rybízu měla fakt jen pár malých skleniček. V žádném případě nejsem zavařovací ani pečící maniak. Ty to máš vymyšlené hodně fikaně ☺☺☺

      Vymazat
  11. Mám ráda rybízový džem. Dělám ho - tedy pokud mám rybíz k dispoici. Ten náš keřík je jen na ozobávání. Ten Tvůj recept si opíšu, zaujal mne.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náš rybíz je také malý keříček, bylo tam jen na pět malých skleniček, ale i to stačí ☺

      Vymazat
  12. To zní dobře, já ale ke svíčkové brusinky nemusím :-D za to táta je má rád a nedávno v restauraci měl něco podobného, říkal, že z toho cítil rum.

    OdpovědětVymazat
  13. Nemusí to být jenom ke svíčkové, je pravda, že trochu rumu se tam dává ☺

    OdpovědětVymazat
  14. Také jsem něco podobného dělala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ochutnala od kamarádky a hned bylo jasno, co s tou troškou našeho rybízu bude ☺

      Vymazat