Jako holka jsem měla moc ráda maďarskou konzervu Bakony. Moje babička ji občas dělala a ještě do ní přidávala smetanu, aby bylo omáčky dost. Byla to jediná konzerva (kromě paštiky), která se v rodině používala, protože všechno ostatní bylo domácí. Ono tenkrát skoro nic hotového nebylo, takže naše babičky a maminky trávily u plotny opravdu hodně času. Když se objevily první polévky v sáčku, moc důvěry zpočátku nevzbuzovaly.
Nedávno jsem si na tuhle konzervu vzpomněla. a tak jsem se do bakonů pustila. I na internetu se samozřejmě najde hodně receptů, ale snažila jsem se udělat to jednoduše tak, jak jsem si pamatovala. Je to v podstatě maso na paprice, ale té papriky se dává jen málo, aby vynikla hlavně chuť žampionů a slaniny.
Maďarské bakony
4 vepřové kotlety
1 cibule
10 dkg anglické nebo oravské slaniny
20 dkg žampionů
1 lžíce oleje nebo sádla
1 smetana
1 lžička sladké papriky
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji (sádle) rozpustíme slaninu, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Zasypeme sladkou paprikou, přidáme kotlety a žampiony. Po chvilce podlijeme vodou a dusíme do měkka. Nakonec přidáme smetanu s hladkou moukou a necháme povařit.
Příloha je na každém z vás. U nás vedou brambory vařené ve slupce.
Evi, tak pro mě to je tedy novinka, i když maďarská jídla miluji.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept, moc ráda vyzkouším!
Přeji hezký večer, Helena
Helo, je to tak trochu kalorická bomba, ale moc dobrá 😁
VymazatEvi, konzervu si nepamatuji. Asi je to tím, že se u nás neobjevila. Také se hodně vařilo, v týdnu vařila babička, o víkendu mamka. Ale pamatuji si na hovězí na divoko, to měl rád můj tatínek.
OdpovědětVymazatDíky za recept. Měj pěkný večer.
U nás ji dělala jenom babička, byli s dědou sami, tak jim k obědu stačila. Pamatuji si, že v té konzervě byly krásné dvě kotlety 😄
VymazatEvi, zdravím. Vůbec tuhle konzervu neznám, u nás se hodně vyvařovalo, konzervy se nejedly. Jen když jsme jeli s rodiči stanovit, tak byly sebou polévky v pytlíku a luncheon. Díky za inspiraci. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Tuhle konzervu dělávala babička s dědou, naše mamka konzervy nekupovala, snad také jenom lunchmeat. Vyzkoušej, myslím, že vám bude chutnat 😊
VymazatDíky za recept, vyzkouším 🍀
OdpovědětVymazatNení to nic složitého, ale dobré to fakt je 😋
VymazatKonzervu s tím názvem vůbec neznám.Když jsme jezdívali na dovolené,nějakou konzervu jsem kupovala,ale většinou nějaké vepřové.Manžel nikdy nechtěl jíst v hospodě a tak jsem musela pořád vyvářet.
OdpovědětVymazatRecept si píšu i když něco podobného dělám
Evi,měj se hezky
Ta konzerva se prodávala za hluboké totality stejně jako čínské vepřové maso. To bylo opravdu skvělé na rozdíl od vepřových konzerv vyráběných u nás, z těch koukaly snad i chlupaté prasečí uši. Měj se fajn 😋
VymazatTak tuto konzervu tedy neznám a to už docela dost pamatuju :-). Já pamatuji hovězí na divoko. Receptík jsem okoukla a abych pravdu řekla, tak něco podobného dělám, jen tomu tak neříkám :-).
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Podobných receptů je na internetu určitě hodně, ale já to pamatuji podle té konzervy, tak tomu říkám balóny. Hanko, měj se fajn 😀
VymazatTak tohle jsem neznala
OdpovědětVymazatRenatko, nic složitého, docela rychlé jídlo a fakt dobré 😊
VymazatKonzervu neznám a to jídlo asi taky ne. Ale také děláme i z konzervy (jednou za čas), z kvalitního masa, ale neříkáme tomu nijak. To dělá hlavně přítel a chutná to. ☺
OdpovědětVymazatHanko, tak to je úplně nejlepší. Přítel uvaří a ještě to chutná, tak to máš dobře zařízené. Zdravím 🤩
VymazatKonzervu neznám, ale recept se mi zamlouvá velice, díky ti, Evi, za něj! :)
OdpovědětVymazatPřiznávám, že poslední rok, jak byly zavřené školy, jsem si vaření ulehčovala, jak se dá, takže i konzervy, pytlíky a mražené hotovky. Taková z nouze ctnost.
Zajímavé... Já po konzervách vůbec nekoukám, ani je nekupuji. Nepoužívám ani dochucovadla. Pouze základní suroviny a koření... Měj se moc pěkně.
OdpovědětVymazatJarko, konzervy také nekupuji, jen výjimečně. Ale např. bramborové knedlíky v sáčku kupuji pravidelně, houskové si dělám sama. Jarko, měj se hezky 😊
VymazatJani, samozřejmě využívám možnosti pro usnadnění vaření. Bramborové knedlíky z brambor jsem nedělala ani nepamatuji a že bych doma válela nudle to také nehrozí. Kdysi jsem je zkoušela a druhý den jsem se nestačila divit, proč mě tak bolí pod žebry. Těsto bylo poněkud tužší a jak jsem tak válela a válela, tak mě druhý den bolely svaly o kterých jsem ani nevěděla, že je mám. Vyzkoušej, myslím, že vám to bude chutnat. Trochu víc kalorií, ale zase moc dobré 🤩😋
OdpovědětVymazatKonzervu Bakony neznám, ale podle receptu je to jako poprykáš z vepřového se žampiony. Může to být dobré. Díky zkusím.
OdpovědětVymazatMaruško, je to v podstatě maso na paprice a tahle konzerva se tady prodávala za totality. Dává sed tam papriky jen málo a rozpuštěná slanina tomu dá skvělou chuť. Měj se, zdravím 😊
OdpovědětVymazat