V posledních dnech rostou houby snad všude a protože jsme i tentokrát byli v lese úspěšní, přemýšlela jsem, co nového bych mohla uvařit. Mám na chatě schované recepty ze starých časopisů, které mě kdysi něčím zaujaly, a tak jsem v nich začala listovat. Tyhle dva recepty určitě udělám.
Chlebovou polévku jsem nevařilo už asi sto let, ale tuhle s houbama udělám určitě.
Chlebová polévka s houbami
200 g tvrdého chleba
1 cibule
1 kostka Masoxu
2 lžíce másla
125 ml smetany
1 vejce
houby, sůl, drcený kmín, petrželka
Rozlámaný chléb i s kůrkou dáme do hrnce s 1,5 l vody. Přidáme pokrájenou cibuli, sůl, kmín a kostku masoxu. Když se chleba rozvaří, vše rozmixujeme. Do polévky přidáme houby a vaříme doměkka. Houby můžeme předem podusit na másle a do polévky přidat měkké. Ve smetaně rozkvedláme vejce, vlijeme do polévky a zjemníme máslem. Pokud použijeme předem dušené houby, máslo už nepřidáváme. Nakonec přidáme petrželku nebo pažitku.
Hubník
350 g čerstvých hub
6 rohlíků
mléko
2 lžíce krupice
3 vejce
cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka, petrželka, tuk na vymazání
Nakrájené houby krátce orestujeme, nakrájené rohlíky zalijeme mlékem. K nasáklým rohlíkům přidáme koření, orestované houby, krupici, vejce a vše promícháme, Zapékací mísu vymažeme tukem, nasypeme houbovou směs, navrch přidáme ještě trochu tuku a pečeme dozlatova.
Polévku a smaženici jsme měli. Ta chlebová polévka mne zaujala. Tvoje fotečky hub, to je nádhera!
OdpovědětVymazatHeleno, chlebovou polévku vařila moje babička, ale bez hub. Byla moc dobrá, voněla po kmínu. Měj se hezky, pá 😀
OdpovědětVymazatLezarts
OdpovědětVymazatChlebová polévka, já nééé, ale hubník by byl pro moji mlsnou “hubu” to pravé😁👍
Renato, tu polévku jsem měla ráda jako malá holka, krásně voněla po kmínu. Vařila ji moje babička, ale bez těch hub. Hubník bude určitě tenhle týden. Měj se hezky 😀
VymazatHubník,to musí být pochoutka. Jen mě chybí hlavní ingredience 🥰houby. Rostou ,rostou,ale nejsou nožičky 😱.
OdpovědětVymazatMarti, pošli do lesa manžela. Teď rostou snad úplně všude. Já už ani nejdu, zase tolik jich nespotřebuji a na zimu už mi to stačí. Měj se moc hezky, ať ty nožičky moc netrápí, pá 😘
VymazatHanka/kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com
OdpovědětVymazatNeznám ani jedno, na houby nechodím a nejím je. Tak ať vám to chutná. ☺
Hani, vím o tvé nechuti k houbám, ale my si na nich vždycky pochutnáme. Měj se hezky 😉😊
VymazatTak, Evi, nejsem v ČR, tudíž jsem si zatím v lese neužila. Ale vlastně se moc těším a doufám, že tam na mě nějaká ta houbička počká.
OdpovědětVymazatDala bych si, dala...
Měj hezký den. Helena
Helo, oni určitě ještě porostou a pokud to nebudou dva roky prázdnin, tak si ještě určitě houby užiješ. Měj se a užívej dovolenou, pá 😉😀
VymazatEvi,to je nádherný pohled.Jestli u nás už rostou houby uvidím ve čtvrtek,to jde manžel s dcerou.Bohužel je v předpovědi déšť.
OdpovědětVymazatHoubovou polévku dělávala babička,jsem ráda,že jsi ji sem dala.Určitě udělám.Hubník se u nás dělá pravidelně na vánoce.Dělám ho stejně.
Měj se hezky
Jitko, my máme houby také rádi a ještě tenhle týden bude určitě hubník. Tak ať je rodinka při hledání úspěšná, pá 😀
VymazatEvi, z hub je dobré snad všechno
OdpovědětVymazatJá dělala letos zatím jen smaženici a chlupaté knedlíky s houbami. Ty jsme měli včera. To je také dobrota. Jinak dělám řízečky, dávám houby pod maso, dělám houbový guláš dávám je do zapečených těstovin, přidávám do bramboráku, dělám houbové rizoto a vánočního Kubu. Receptů je hodně...měj se hezky přeji ti krásné dny
Járo, to rizoto bych ráda vyzkoušela a zapečené těstoviny jsou s houbami skvělé. Zdravím 😉
VymazatEvko, pěkné hříbky jste našli. Zajímavé recepty, když jsou houby a pečivo. Já mám nejraději smaženici s tvrdými knedlíky (možná je lepší název noky), nebo obalované.
OdpovědětVymazatHouby jako řízek, ten je asi nejlepší z bedel. Zítra bude vařit zapečené těstoviny s houbami. Měj se hezky, pá 😀
VymazatNo, tak to je nádhera. My jsme se zatím do lesa nedostali. Nejdříve jsme lenošili v termálech a nyní u nás lije jako z konve. Mně by stačilo pár babek na smaženici. Tak snad se dočkám.
OdpovědětVymazatJani, na tu smaženici určitě houby najdete. Já bych klidně v těch termálech také lenošila, pá 😉😊
OdpovědětVymazatEvi, hezké fotografie parádních hub. U nás teprve začínají, ale dost prší, snad se to rozjede. Já moc ráda houby sbírám, vařím i jím. Čištění mě nevadí. Nejraději mám řízky z hub, bramboračku, smaženici, kubu (hubnik), těstoviny s houbami, naložené houby v octě, sušené... Takže vlastně všechno z hub ! Ahoj Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, já také houby můžu na všechny způsoby. Skvělé jsou také houbové škvarky z holubinky zelené, to je fakt mňamka, ale jedna je málo 😉 Zrovna dneska budou flíčky s houbama, už se těším 😀😊
VymazatHubník dělám od určité doby na Štědrý den k obědu. Receptík na tu chlebovou polévku si vytisknu. Můj muž je polévkový, takže se mi hodí.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Myslím že bude manželovi chutnat. Moje babička ji vařila bez hub a já ji měla ráda, protože krásně voněla po kmínu. Měj se hezky, ahoj 😉
OdpovědětVymazatTo je inspirace! Souseda mě zásobuje hříbky, nic jiného nesbírá. Ale tu chlebovou si udělám hned, jak mi hříbky přinese. Ve vývařovně ji taky dělají a je skvělá. Je čas hub, ale moje noha je chromá na cestování po lese, sbírám momentálně žampiony v nedalekém parku a obří vatovce mi rostou před domem i na dvoře. Letos je houbové období až teď, když dost napršelo. Dobrou chuť přeji všem, kdo jsou "houboví" ;-)))
OdpovědětVymazatKitty, jsem ráda, že také znáš chlebovou polévku, ona moc známá není a přitom je fakt dobrá. Ale každý máme jiné chutě. Máš skvělou sousedku, když tě zásobuje hříbkama. U nás hřiby moc nerostou nebo je tu hodně houbařů (obojí je asi pravda), takže sbíráme skoro všechno. Samozřejmě nejraději ty jedlé, ty , co jsou jedlé jenom jednou, ty fakt ne 😁😀
OdpovědětVymazatPolévka vypadá dobře. Hezký den
OdpovědětVymazatMajko, vyzkoušej, snad vám bude chutnat. Také přeji hezký den 😉😀
OdpovědětVymazat