neděle 18. září 2022

Vaření ještě jednou

Tak jako patří k podzimu houby, patří k němu samozřejmě i dozrávající ovoce. Letos byla skoro všude velká úroda jablek, tak vám nabídnu dva jablečné recepty. Je mi jasné, že znáte spoustu možností, jak jablíčka využít. Tyhle recepty jsou velmi rychlé, jednoduché a moc dobré. 

Nepečený jablečný dort (na dortovou formu)

balíček dětských piškotů
 6 jablek
1 vanilkový pudink
1 smetana ke šlehání
1 zakysaná smetana 
1 lžíce moučkového cukru

Oloupaná a na kousky nakrájená jablka dejte do kastrolu, trochu podlijte vodou a duste doměkka. Ve 100 ml vody uvařte pudink. Na dno formy naskládejte piškoty, teplý pudink nalijte na piškoty a překryjte další vrstvou piškotů a nechte vychladit. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem a vmíchejte zakysanku. 
Na dort rozetřete krém a dejte vychladit do lednice. Povrch dortu můžete zdobit ořechy nebo kakaem.
 







Jablkový kompot

jablka
celá skořice (může být i mletá)
5 hřebíčků
citronová šťáva (dala jsem koření citronová kůra)
vanilkový cukr
krystalový cukr na doslazení 

Oloupaná jablka nakrájejte na kousky, zalijte vodou, přidejte koření a vařte do změknutí jablek, cca 10 minut. Podle chuti můžete dosladit. Kompot můžete podávat teplý i studený. Já osobně ho mám nejraději pěkně vychlazený z lednice.




18 komentářů:

  1. Evi, recept přesně pasují na tento čas. Dort, i když ho mám trochu upravený, jsem už dělala. Jablkový kompot vždycky provoní celý dům.
    Přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, dort mám teď na balkoně, aby pořádně vychladl a pak už na řadu přijde šlehačka. Měj se moc hezky, pá 😀

      Vymazat
  2. Anonymní18/9/22 20:39

    Lezarts

    Receptu Č.1. dávám za jedna!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Evi, taky jsme dostali spoustu jablek, která bylo potřeba zpracovat. A tak jsem vařila povidla, sušila křížaly, na kompot taky došlo. Včera jahelník s jablky... Měj se dobře, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na dortík se už moc těším, momentálně se chladí 😊 My jablka na zahradě nemáme, nějaká jsme dostali od sousedů. Pá 😀

      Vymazat
  4. Ten první zákusek, e bez smetany nahoře dělávalalje tchýně a kompot narychlo si také delavám. Jen jestli stihneme jablíčka sklidit, když stále prší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, ta smetana dort povyšuje o třídu výš. U nás je jen občas přeháňka, ale fouká nepříjemný studený vítr. Tak nevím, jestli letos bude nějaké babí léto. Měj se, pá 😉

      Vymazat
  5. Jablečný kompot mám ráda. Jaká jsou zdravá a můžu je pořád...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, samotná jablka moc nemusím, ale v koláči, kompotu nebo džem na lívancích. to můžu 😀😊

      Vymazat
  6. Nepečený dort také dělávám.Máme hodně jablek od mladých a tak jsem si udělala i povidla na vdolky.Na jídlo mi moc nechutnají a tak zpracovávám jinak.
    Evi,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já samotná jablka nemusím, nikdy mě nelákaly ani jako dítěti. Upravená na různé způsoby, to už je jiná. Měj se hezky, pá 😀😉

      Vymazat
  7. Evko, a mě zase napadlo použít jablíčkový kompot jako pečený čaj :-) Zalít lžíci kompotu s nakrájenými jablky horkou vodou.

    OdpovědětVymazat
  8. To by také asi šlo. Nápadů asi bude spousta, díky. Měj se hezky 😊

    OdpovědětVymazat
  9. Nepečený dort vypadá fantasticky, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, vítej zpátky 😉 Dort je fakt skvělý a jednoduchý, že ho dělám i já. Měj se hezky, těším se na tvoje příspěvky, pá 😘

      Vymazat
    2. Moc ti děkuji, Evi :).

      Vymazat
  10. Milá Evko, dort vypadá lahodně, chci ho zkusit - poprvé. Ale kdy tam dám ta jablka? Nebo se smíchají s pudinkem? Asi jsem nějak nechápavá.....

    OdpovědětVymazat
  11. Nejsi nechápavě, ale já to nějak zvojtila. Rozvařená jablka se smíchají s tím pudinkem a je hotovo. Díky za upozornění, pá

    OdpovědětVymazat