úterý 11. října 2016

Což takhle dát si květák

Podzim je mimo jiné i časem dostupnosti květáků, a tak jsem dva recepty, které jsou v naší rodině dost oblíbené, připravila i pro vás.

Květákové placičky

1 menší květák, sůl, muškátový květ, 2 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, olej na smažení

Květák omyjeme a syrový na struhadle nastrouháme (větší otvory). Přidáme sůl, trochu muškátového květu, mouku a žloutky. Promícháme a nakonec do směsi lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Lžící tvarujeme placičky a na rozpáleném oleji z obou stran osmažíme do zlatova.

Zapečený květák s uzeným masem

Rozpis je pro 2 osoby

1/2 menšího povařeného květáku, 30 dkg vařeného uzeného masa (může být anglická slanina), 5 větších ve slupce uvařených brambor, 2 vejce, máslo, sůl, pepř

Zapékací misku vymažeme máslem a poklademe na plátky nakrájenými bramborami, osolíme a opepříme. Přidáme nadrobno nasekaný květák, vrstvu uzeného masa a opět zasypeme květákem a posolíme a opepříme. Poslední vrstvu tvoří brambory, na které dáme kousky másla a vložíme do rozpálené trouby. Necháme zapéct 15 minut, zalijeme rozkvedlanými vejci a pečeme do zezlátnutí brambor.

Žádné komentáře:

Okomentovat