pátek 6. ledna 2017

Chvála bláznovství

Na konci loňského roku uvedlo divadlo Palace divadelní hru norského autora, Chvála bláznovství.
Hlavními postavami komedie jsou Elling a Kejall, dva mladí muži, kteří se poznali jako pacienti psychiatrické léčebny. Elling je velmi inteligentní třicetiletý muž, který se na klinice po smrti své matky léčí se sociální fóbií a autismem. Kejall je hromotlucký instalatér s poněkud nízkým IQ. Oba spojuje láska k ženám, kterou prožívají ve svých představách a fantaziích, a po propuštění z ústavu je spojuje i samostatný život. Ten je vlastně divadelním příběhem.
Jejich střety s každodenní realitou, problémy a situace se sociálním pracovníkem, který dochází do jejich bytu, aby jim pomáhal při překonávání každodenních situací. V jejich životě dochází k mnoha nepředvídatelným a opravdu humorným situacím, kdy si zároveň člověk uvědomuje osamocenost hrdinů, jejich strach z lidí i okolí, ale i touhu po lásce.
V hlavních rolích hrají Martin Hofmann a Filip Blažek a musím říct, že opravdu skvěle. Pohyby, mluva, gesta, mimika, hra očí, opravdu jim tu duševní nemoc věříte.
Představení s vlídným humorem a vtipem Vás přesto donutí k zamyšlení, že pro duševně nemocné lidi není samostatný život v současné hektické době nijak jednoduchý. Nakonec on není jednoduchý ani pro zdravého člověka.
Mohlo by se zdát, že toto téma není pro komedii zrovna to pravé, ale podle ohlasu diváků musím říct, že opak je pravdou. Laskavý humor a skvělé výkony určitě pobavily.


Žádné komentáře:

Okomentovat