pondělí 6. února 2017

Slavík

Přebal knihy často čtenáře naláká k jejímu přečtení, ale v tomto případě bych zřejmě přišla o nádherný příběh. Tak trochu se přebal nepovedl. Knihu mi doporučila kamarádka a jsem jí za to vděčná.
Silný příběh dvou povahově rozdílných sester je z doby druhé světové války. Odehrává se ve Francii, kdy do země vpadnou Němci a v životech lidí nastávají změny, mnohdy opravdu tragické.
Vianne, starší sestra žije ve vesničce nedaleko Paříže a po odchodu manžela, který je povolán do zbraně, zůstává sama se svojí malou dcerkou. Do jejího domu je nasazen německý kapitán a osamělá žena je nucena vycházet nepříteli vstříc neboť ji hrozí, že o vše přijde a bude muset opustit i svůj dům. Přes všechny překážky a nástrahy se zapojí do záchrany židovských dětí a z mladé ženy, zpočátku se vším smířené, se stává člověk, který nasazuje vlastní život za záchranu a pomoc těm ještě potřebnějším, než je ona sama.
Mladší sestra Isabelle žije v Paříži a je nucena přidat se ke krajanům, kteří své životy musí zachránit útěkem z hlavního města. Isabelle je velmi impulsivní človek, který se nechce jen tak smířit s nastalou situací. Přidává se k odbojovému hnutí a smyslem jejího života se stává pomoc sestřeleným letcům RAF. S pomocí ostatních převádí letce přes Pyreneje do Španělska pod přezdívkou Slavík.
Je to opravdu silný příběh z válečné Francie zejména o ženách a dětech, jejich těžkém dospívání, ale i o lásce sesterské, mateřské, o lásce k otci, a to vše na pozadí obrovských útrap a nebezpečí. Kniha je nádherně napsaná a přestože jde o válečnou tematiku, nepůsobí depresivně, jak by se na první pohled mohlo zdát. Můžu jenom doporučit.


Žádné komentáře:

Okomentovat