pátek 10. února 2017

Rovnoprávnost v kuchyni

U nás v kuchyni vládne rovnoprávnost. S manželem se při vaření střídáme. Já jsem ta, která vaří klasiku a on se pouští do minutek a specialit, kterých je na internetu jako hub po dešti. Baví ho to a musím říct, že jeho specialitky mají opravdu úspěch. Používá speciální koření a ingredience, se kterými bych si leckdy nevěděla rady.
Jeho kohout na víně fakt neměl chybu a kachní prsa s pomeranči a portským, která jsou na přípravu docela jednoduchá, chutnají výborně.

Kachní prsa s portským vínem, medem a pomerančem

2 kachní prsa, 2 dcl šťávy z pomerančů, 2 lžíce medu, 1 dcl portského vína, 4 kuličky nového koření, čerstvě mletý pepř, sůl, plátek másla

Kůži na prsou nařežeme na čtverečky a z obou stran osolíme. V misce smícháme pomerančovou šťávu, portské, med, pepř a nové koření.
Kachní prsa položíme kůži dolů na suchou pánev, necháme zvolna prohřát a pak pečeme 12 minut, poté obrátíme a dopékáme dalších 5 minut. Do pánve s kachním výpekem nalijeme připravenou směs, přidáme máslo a přivedeme k varu. Na mírném ohni redukujeme do požadované hustoty. Prsa nakrájíme na plátky , přelijeme výpekem a jako přílohu podáváme šťouchané brambory.


Jako kuchař klasik jsem k odpolednímu kafíčku upekla bezlepkovou bábovku. Bezlepková dieta se v poslední době stala pro mnoho lidí módní záležitostí, ale u nás je to nutnost. Ne všechny bezlepkové moučníky bych mohla s klidným svědomím doporučit, ale tuhle bábovku určitě ano.


Bezlepková tvarohová bábovka

250g másla,25 g měkkého tvarohu, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 250 g cukru krupice, 300 g bezlepkové mouky Jizerka, 5 ks vajec, citronová kůra, strouhaný kokos na vysypání formy, tuk na vymazání

Do mísy vložíme změklé máslo, tvaroh, žloutky, vanilkový cukr, cukr krupici a ušleháme do pěny. Přidáme mouku s kypřícím práškem a podle chuti nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh.
Těsto přendáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a v předehřáté troubě pečeme cca 50 minut na 170 stupňů.

Po upečení bábovku vyklopíme a ihned zabalíme do alobalu, ve kterém ji necháme vychladnout. Pokud bychom bábovku do alobalu nedali, bábovka by klesla!



Žádné komentáře:

Okomentovat