sobota 26. srpna 2017

Elektronika včera a dnes

Dnešní elektroniku asi nemusím nikomu představovat. Počítače, notebooky, mobilní telefony, televize, tablety jsou všude kolem nás a poradit si s nimi dokáží už i malé děti.
Já ale chci zavzpomínat na začátky těchto přístrojů.
Tohle byla naše první televize. Rodiče ji koupili někdy v roce 1958 a bylo to vážně něco, protože v té době nebyla samozřejmostí a doma ji měl jen málokdo.




V rodinách se hodně poslouchalo rádio a když se objevila tranzistorová rádia s bateriovým napájením, která umožňovala poslech i bez zapojení do sítě, ani se takovému zázraku nechtělo věřit. A maličké rádio na tužkové baterie, které můžete poslouchat téměř kdekoli, to byl tenkrát hit srovnatelný snad s dnešními chytrými telefony.



Dalšími možnostmi poslechu mluveného slova, ale hlavně hudby a písniček byly gramoforny a magnetofony, původně páskové, později kazetové.



Vzpomínám na prázdniny s magnetofonem Uran, který byl jak na síť, tak na baterie.


My, parta holek z naší chatové osady, jsme s Uranem trávily mnohá odpoledne u místního rybníka. Linuly se z něho tehdejší hity a my jsme si připadaly tak neskutečně suveréní a neodolatelné do doby, než začaly docházet baterie nebo když se zamotala páska a my trávily dlouhou dobu jejím převíjením.
Ještě i dneska, když se sejdeme, určitě některá z nás řekne: "Holky a vzpomínáte na Uran?"
Byly to krásné prázdninové časy, na které moc ráda vzpomínám.

Žádné komentáře:

Okomentovat