sobota 17. února 2018

Energie a kde ji brát?

Nesmíš žít v minulosti a trpět pro to, co se nedá napravit. Věnuj svou energii tomu, co ještě můžeš změnit.
Flavia Bujor francouzská spisovatelka

Tak to je naprostá pravda. Proč věnovat svoji energii na to, co je za námi a s čím už opravdu neuděláme vůbec nic. Přesto i já sama občas přemýšlím, jestli určité věci v životě nešly řešit jinak, lépe. Možná ano, teď už je ale zbytečné věnovat tomu čas a stresovat se pro to, co by bylo, kdyby ...
Život je krátký, a proto raději věnujme svoji energii věcem a vztahům současným a těm, které nás ještě čekají, těm, které můžeme nějakým způsobem ovlivnit. I tak budou přicházet situace, které si vyžádají hodně naší energie, empatie, sil a pevných nervů.

Většina lidí spotřebuje více energie na mluvení o problémech než na jejich řešení.
Henry Ford

I tenhle citát mi připadá pravdivý a musím s ním jen souhlasit. Z vlastní zkušenosti vím, kolik času, energie a řečí jsme věnovali této rodinné situaci.
Před více jak 30ti lety jsme se nastěhovali do bytu, který byl celý vytapetován. Tapety byly brutálně lepené přímo na panel a my časem začali uvažovat o jejich likvidaci a o vyštukování stěn s následnou malbou. Představa doslova příšerná, ale nutná. Kdy to uděláme, kde seženeme řemeslníky, jak to bude probíhat, bude to ještě letos nebo to necháme na příští rok? Ještě se nic nedělo a my už byli, jenom z té představy, s energií na bodě 0. Jednoho dne jsem dětem po příchodu ze školy řekla: "Budeme trhat tapety!"
Tak jsme se do toho společně pustili. Manžel přišel z práce domů a nestačil se divit. A tím bylo rozhodnuto, couvnout už se nedalo. Najednou jsme v sobě objevili novou energii, začali se těšit na vymalovaný byt a postupně tak došlo na všechny místnosti. Nebylo to samozřejmě hned, nebylo to tak úplně jednoduché, práce s tím bylo fakt dost, ale nakonec jsme byli šťastní, že jsme to dokázali.
Po pravdě? Už bych to zažít nechtěla.


Jedna hádka s manželkou mě stojí víc energie než pět tiskových konferencí.
Charles de Goulle

Tak tohle posoudit neumím, nemám manželku.

Žádné komentáře:

Okomentovat