čtvrtek 18. října 2018

Jablkové dobroty

Letošní úroda jablek je opravdu veliká a tak ti, kteří mají vlastní zahrádky, zpracovávají jablka na všechny možné způsoby.
V časopise Rozmarýna jsem objevila dva lákavé recepty a nabízím je i vám.

Jogurtové lívanečky s jablky

200 g bílého jogurtu
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
5 lžic mléka
4 lžíce cukru
3 vejce
špetku soli
3 jablka
moučkový cukr se skořicí

Jablka oloupejte, vyřízněte jádřinec a nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva, jogurt, sůl a nakonec sníh z bílků. Kolečka jablek namáčejte v těstíčku a smažte na oleji. Nakonec posypte moučkovým cukrem se skořicí.

Vláčná jablková bábovka

300 g polohrubé mouky
1 vanilkový pudinkový prášek
200 g cukru
špetka mleté skořice
1 prášek do pečiva
2 vejce
1 lžíce rumu
150 ml oleje
100 ml mléka
400 g strouhaných jablek
med na pokapání

Očištěná jablka nastrouhejte. V míse smíchejte mouku, pudinkový prášek, cukr, skořici a prášek do pečiva. Přidejte vejce, rum, olej, mléko a jablka a vymíchejte středně husté těsto. Nalijte do vymazané bábovkové formy a v předehřáté troubě pečte asi 60 minut na 180°C. Upečenou bábovku nechte vychladnout, vyklopte a pokapejte medem.



Žádné komentáře:

Okomentovat