středa 13. dubna 2022

Čtení pro volné chvíle

Tentokrát nabízím dvě opravdu krásné knihy, ale myslím, že je to čtení převážně pro ženy. V žádném případě nejde o červenou knihovnu, kde chudá švadlenka končí v náručí bohatého továrnického synka. Obě knihy jsou o mateřské lásce, kamarádství a o vzájemném vztahu dětí a jejich rodičů.



Lucy Clarke: Stíny nad zálivem 

Dvě dlouholeté kamarádky Sára a Isla spolu od mládí tráví léto v chatkách na pláži u moře. Obě mají stejně staré syny, Jakoba a Marleye. Když bylo chlapcům 7 let, odehrála se na moři obrovská tragédie.  Oba chlapce zanesl proud daleko do moře, ale zachránit se podařilo jenom jednoho, Jacoba. Po dalších dlouhých sedmi letech se v den neštěstí ztratí i Jacob. Jeho zmizení vyvolává vzpomínky na starou událost a my jsme svědky toho, co se tenkrát opravdu stalo a kam tentokrát zmizel Jacob. Byla to všechno jenom náhoda?



Kelly Rimmer: Utajená dcera 

Hlavní postavou je 38 letá Sabina, šťastná a spokojená vdaná žena, která čeká narození svého prvního dítěte. Když tuto radostnou událost svěří svým rodičům, najednou se jí změní svět. Od rodičů se dozvídá, že je adoptované dítě. Je to pro ni obrovský šok, protože nikdy žádné podezření neměla. 
Je před ní spousta nevyřešených otázek o jejích adoptivních rodičích i o původní biologické rodině a zvláště o skutečné matce.  Proč se vzdala právě narozeného miminka, jaká byla její rodina a zda je vůbec možné najít svoje pravé rodiče. 
Příběh se odehrává v Austrálii v 70.letech 20. století. V té době byly v této zemi mladé, svobodné matky posílány do azylových domů až do porodu, aby na jejich rodiny nepadla hanba. Být svobodnou a někdy nezletilou matkou, bylo v té době nepředstavitelné. Proto tyto mladé maminky rodily v azylových domech, jejich děti jim byly nedobrovolně odebírány, mnohdy i pod nátlakem a dále umisťovány do bezdětných rodin. 
Pátrání o tom, co všechno se odehrálo před i po narození malé Sabiny je nádherný i když občas nepochopitelný a smutný příběh. 

 



21 komentářů:

  1. Zaujala mě hned první knížka, Stíny nad zálivem. Hned si ji píši na svůj seznam do knihovny. Pátrání po ztracených chlapcích, tam bude jistě velmi zajímavá zápletka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, myslím, že budeš spokojená i když je pravda, že každému se líbí něco jiného.Já spokojená byla 🙂

      Vymazat
  2. Prní knížku si určitě přečtu,pokud ji mají v knihovně.Utajenou dceru jsem četla a líbila se mi.Jsem jako Eliss už si píšu na papírek do knihovny.Ráno jsem brzy vzhůru a tak si většinou čtu a nebo jsem se teď vyhřívala s kočkou na balkoně a to čtu taky.
    Evi,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, snad nebudeš zklamaná, Mě se obě líbily moc. Přeji pěkné a klidné Velikonoce, zdravím 😀

      Vymazat
  3. Čtení to musí být krásné, ale nyní volá zahrada. A stále nestíhám....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, je potřeba i chvíli relaxovat. Já říkám, že práce není zajíc, ta neuteče. Krásné Velikonoce 😊

      Vymazat
  4. Já teď už třetí měsíc pořád něco šiju (na stroji), vymýšlím a vyrábím něco do bytu. Druhá kniha mi připadá povědomá, ale je to skutečný případ rodiny, žádná Austrálie ale Čechy, životní příběhy jsou někdy dost zamotané. Mistr pera tomu dokáže dát šmrnc. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tohle je příběh z Austrálie, hrdinka románu se narodila v roce 1973. I u nás se takové příběhy odehrály, ale v téhle době byly pro maminky přichystané jiné "vychytávky". Např. komise členek uličního výboru, které rozhodovaly o tom, jestli potrat povolit nebo nepovolit, kolikrát bez ohledu na rodinnou situaci a bez přítomnosti lékaře 🤢

      Vymazat
  5. Evi, moc děkuji za tipy, ráda se inspiruji!
    Přeji hezký zelený čtvrtek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, ráda se podělím o přečtení pěkných knížek. Teda pro mne byly obě skvěl. Přeji krásné a klidné Velikonoce, užijte si pohodu 😄

      Vymazat
  6. Zase něco do seznamu četby, 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, první knížka byla náhoda v knihovně, druhá na doporučení. Já byla moc spokojená. Přeji krásné Velikonoce 😀

      Vymazat
  7. Mě zaujala první kniha, zkusím do čtečky až nebude co číst. Druhou knihu jsem četla, moc se mi líbila, a tak vřele souhlasím s doporučením. Určitě zkuste i další knihy autorky, jsou taky hezké.
    Přeji vám krásný den, Evi. Doufám, že si dnes taky užíváte sluníčka? 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, díky za upozornění na další knihy autorky, v knihovně se určitě poptám. Přeji pěkné Velikonoce 😉

      Vymazat
    2. I já vám přeji pěkné velikonoční svátky. 🙂

      Vymazat
  8. Děkuji za inspiraci - obě knížky vypadají nadějně. Čtení je te´d léčivé, člověk se začte a nekontroluje pořád ty zprávy...
    Přeji pohodové Velikonoce, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já teď opravdu hodně čtu a tyhle knihy fakt mohu doporučit 🙂

      Vymazat
  9. Píšu si na seznam do knihovny.
    Hezký sváteční den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, snad tě nezklamou. Také přeji hezké Velikonoce 🍀

      Vymazat
  10. Tu první knihu si určitě půjčím v knihovně. Druhá je jistě taky hezká, ale číst ji nebudu. Nechci jitřit uzavřenou ránu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, to naprosto chápu, raději něco veselejšího, třeba knížka I. Chřibkové Suchý hadr na dně mořském, půjčeno v knihovně. recenzi najdeš u mě na Knihy a knížky. Měj se hezky, pá 😊🍀

      Vymazat