neděle 25. února 2024

Tomu se ani nechce věřit

 Na knihu jsem narazila v knihovně opět úplně náhodou a čtení to bylo hodně zajímavé, ale mrazivé.

Hana Roguljič   Norské děti 

Hodně emotivní kniha inspirovaná skutečným příběhem paní Michálkové a jejích dvou synů. 
Hned na jeho začátku jsme svědky křivdy, kdy v rodině osudově zasáhne norský Barnevernet a matce samoživitelce odebere dvě dcery. Matka Češka je rozvedená žena, žijící po rozvodu v Norsku.  Norsko své děti chrání a na jejich práva je vysoce zaměřené.  
Barnevernet je instituce, která zajišťuje sociálně-právní ochranu nezletilých dětí a mládeže. Příběh je vyprávěn pouze z pozice jedné strany, a to ze strany matky, ale podobných případů v Norsku existuje hodně. Je opravdu tak jednoduché odebrat dítě biologickým rodičům a bez jejich souhlasu je umístit do pěstounských rodin? V případě sourozenců je rozdělit a umístit každé zvlášť do jiné rodiny?
Je naprosto neuvěřitelné, co všechno se může odehrát v "zájmu" dítěte, když se rodina dostane do spárů této instituce. Opravdu stačí udání učitelů nebo sousedů a roztočí se kolotoč neskutečných událostí, na jehož konci často zůstanou nešťastní rodiče i děti?
Veselé čtení to rozhodně není, ale je dobré vědět, co se odehrává ve vyspělé zemi, údajně pro dobro dítěte. 





23 komentářů:

  1. Evi, kniha je jedna věc a příběh těch dětí a matky druhá, to by mě silně zasáhlo, být to v rodině. I tak s tím mám problém. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, asi každá normální matka tohle nechápe, ale i tohle je skutečnost, která se stát může a také stává. Je to trochu emoční čtení, ale ráda jsem si knihu přečetla.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem měla za to, že paní Michálková má dva syny, ale buď se pletu nebo je kniha tím jejich příběhem jen inspirována. Je to strašné a nedovedu si to ani představit, kdyby mi odebrali děti. A myslím, že v Norsku se ty zájmy dítěte hodně přehání a spíše to všechno škodí dětem i rodičům. Na druhou stranu, u nás jsou děti tak chráněné, že je nesmíš ani napomenout, aby třeba na tebe nevyrukovaly s týráním. To sice s nadsázkou, ale.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, p. Michálková opravdu měla dva syny (píšu v příspěvku), kniha byla touto kauzou pouze inspirována, ale takové případy se v Norsku dějí. I u nás jsou mnohdy situace kolem dětí až absurdní, s tím týráním možná od pravdy daleko nebudeš.

      Vymazat
  4. Některé případy Barneveretu, o kterých jsem četla, byly z mého pohledu přes čáru, na druhou stranu otec, co znásilňuje dceru a dostane podmínku, je taky na zvracení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, to máš pravdu. Našemu soudnictví také občas nerozumím. Možná by ten rádoby otec dostal větší trest za krádež kořalky v obchodě. To mi fakt hlava nebere.

      Vymazat
  5. Kniha je asi inspirována konkrétním případem, ale kdoví, jak to doopravdy bylo. Jinak sdílím názor Marušky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, případ byl pro napsání knihy inspirací, ale to nemění nic na tom, že se takové případy stávají. Je pravda, že by se i u nás našlo dost absurdníchp případů, tak jak o tom píše Majka.

      Vymazat
  6. Ten příběh asi zasáhl každou matku... Každý ze zúčastněných to pochopitelně vidí ze svého úhlu a má svou pravdu. Vlastně nevím, jak to ve skutečnosti dopadlo nebo nedopadlo...
    Evi, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, soud ve Štrasburku potvrdil rozhodnutí soudu v Norsku, matka byla zbavena rodičovských práv a kluci žijí v pěstounských rodinách, každý v jiné. Je to už víc jak 10 let, kde byla pravda asi těžko soudit, ale otřesné to určitě je.

      Vymazat
  7. Skutečný příběh inspirací pro tuto knihu. O to hůř se to asi čte. Když v knihovně na tento titul narazím, zkusím si ho přečíst.
    Klidný den, Evi !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, veselé čtení to teda není, ale zajímalo mě, jak k takovému řešení může vůbec dojít a jak velkou šanci má rodič dostat zpět své děti.

      Vymazat
  8. Ten příběh znám a od začátku mi běhal mráz po zádech. Ta bezmoc a smutek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, nejhorší na případu byla ta skutečnost, že se to opravdu může stát. Tu bezmoc si nedokáže nikdo představit.

      Vymazat
  9. Anonymní26/2/24 10:36

    Lezarts
    Na ten případ si pamatuji, hodně se o něm psalo i mluvilo.
    Je to jeden z příkladů, kdy hranice mezi dobrem a zlem se někam vytratila.
    Díky za recenzi, ale je to kniha, kterou bych měla problém číst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, přečetla jsem to, protože mě zajímalo, jak se tohle vůbec může sát. Vím, že to tam není ojedinělý případ, proto jsem byla zvědavá.

      Vymazat
  10. Evi, moc děkuju za tip na četbu.
    Znám jen příběh Michálkových ... nějak mi hlava nebere to, že instituce, která by měla dbát o blaho dětí, dokáže rozdělit rodinu. Přeci nejpřirozenější je to, když můžou být děti s maminkou.

    OdpovědětVymazat
  11. Alenko, já to také nechápu, a proto mě kniha zaujala a chtěla jsem se dozvědět něco víc, byť i románovou formou. Pohnutky té instituce asi nepochopím, ale v některých případech je to možná jediné řešení.

    OdpovědětVymazat
  12. Na ten příběh si pamatuji. Muselo to být opravdu náročné...a už je z toho román...Přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, to si asi neumí představit žádná matka. Také přeji hezké a klidné dny, tak trochu už jarní 😀😉

      Vymazat
  13. Knížka by se mi mohla líbit, pamatuji si tu kauzu z televize, je šílené, že seněco takového může stát :-(

    OdpovědětVymazat
  14. Já to také nechápu, ale i to se může stát. Měj se hezky a opatruj se, pá 😀

    OdpovědětVymazat