pátek 23. září 2016

Zámek Libochovice

Na dnešní dopoledne jsme si naplánovali návštěvu zámku Libochovice. Přestože počasí se naplánovat nedá, měli jsme štěstí. Od rána svítilo sluníčko, tak jsme vyrazili.
Před samotnou prohlídkou zámku jsme prošli anglický park, který byl původně vybudován jako francouzská zahrada. Postupem doby se stával modernějším anglický styl, a tak i tato zahrada byla na začátku 19.století přebudována na park anglický.




Zámek vybudovaný italským stavitelem Antoniem della Portou patří k nejvýznamnějším raněbarokním stavbám v Čechách. Zámecké interiéry představují slohy od pozdní renesance, přes vrcholné baroko až po styly 19. století. Návštěvníky určitě zaujmou nástěnné tapisérie, porcelán z Číny a Japonska nebo vzácná barokní kachlová kamna zhotovená z modrých a bílých kachlů i nádherné šperkovnice vykládané vzácným dřevem a perletí.



Na nádvoří zámku probíhala i výstava sběratelských panenek. Jde o sbírku paní Chmelařové a její dcery, která je její pokračovatelkou. Jsou zde k vidění panenky různých druhů i velikostí a také panenky rebornované, které jsou od skutečných miminek téměř k nerozeznání. Paní Chmelařová dokáže na zakázku vyrobit rebornovanou panenku i podle fotografie vašeho zlatíčka.
Kromě panenek byly na výstavě k vidění i staré kočárky jak pro panenky, tak pro miminka.
Nádhera, ale to už snad ani není koníček, ale pořádný kůň.


Žádné komentáře:

Okomentovat