pondělí 12. září 2016

Prázdninové čtení

Přes léto jsem přečetla celkem dost zajímavých knížek, mezi jinými i třídílnou rodinnou ságu od Sofie Caspari. Autorka se narodila v roce 1972, často cestovala do Střední a Jižní Ameriky, kde žije i část jejího příbuzenstva a i proto jsou jí tato místa, tradice a zvyky dobřé známé.
První díl třídílné rodinné ságy se jmenuje V zemi korálového stromu.Seznámíme se s hrdinkami trilogie při plavbě z Německa do Buenos Aires v roce 1863. Dvě mladé ženy cestují za svými manžely, kteří se do těchto končin vydali již dříve, aby zde našli nový domov v naději na lepší budoucnost než ta, která by je čekala v Německu. Román vypráví o těžkých začátcích německých přistěhovalců, kterých bylo v Buenos Aires poměrně hodně. Osudy obou hrdinek se během vyprávění propojují, zažijeme s nimi mnohá zklamání, životní dramata, ale i radosti. Nechybí napětí ani romantika, rozhodně však nejde o nějaký slaďák. Kniha má přes 500 stran, přesto jsem jí přečetla za pár večerů.
Druhé pokračování má název Laguna plameňáků. Jsme v Argentině roku 1876. Sledujeme osudy rodin z prvního dílu i dalších postav, které také přicestovaly z Německa a jejich cesty se vzájemně prolínají. Těžký život, vystřízlivění ze snu o skvělé budoucnosti, kterou jim zprostředkovatelé v Německu slibovali spolu s pozemky, pochopitelně draze zaplacenou. Ovšem ne všichni prožívají zklamání, některým rodinám se skutečně podařilo zvrátit osud a v Americe se jim opravdu daří. Děj románu se neodehrává pouze v uzavřené komunitě, a tak se seznamujeme se životem, způsoby a zvyky v této daleké zemi. I tento díl je velmi čtivý, ani se vám nechce knihu odkládat.
V knihovně mám objednaný třetí díl ságy Píseň vodopádu. Moc se těším. Na internetu v databázi knih jsou opět skvělé komentáře.


Žádné komentáře:

Okomentovat