úterý 28. března 2017

Pravý čas na medvědí česnek

S nastupujícím jarem přichází i období medvědího česneku, který je v posledních letech vyhledávanou bylinou. Působí pozitivně na krevní tlak, hladinu cukru a cholesterol v krvi, kterou dokáže čistit. Využívá se i při zažívacích obtížích, působí močopudně a antioxidačně.
Používá se nejlépe v syrovém stavu do salátů, polévek, omáček nebo nasekaný na chleba s máslem. Často se z něho připravuje pesto, čímž si ho můžeme uchovat delší dobu.
Medvědí česnek sbíráme před olistěním stromů, ke konci května začíná kvést a jeho účinky ztrácejí na síle. Sbírají se jeho listy, které se mohou zaměnit za jedovatou konvalinku.
PROTO POZOR!
Rozdíl je v listech rostlin. Listy česneku vyrůstají ze země jednotlivě, listy konvalinek rostou v párech (někdy i po třech) na stopce.





Základní recept na pesto je kvalitní olivový olej rozmixovaný s medvědím česnekem a solí. Vylepšit ho můžete přidáním slunečnicových semínek, mandlí, oříšků nebo přidáním parmezánu. Ve skleničkách ještě zalijeme olejem, aby nebylo pesto vystaveno vzduchu.
Orientační dávka základního receptu: 120 g medvědího česneku, 15 g soli, 100 ml oleje

Žádné komentáře:

Okomentovat