středa 17. května 2017

Zavolejte sestřičky

Tahle knížka se mi dostala do ruky úplně náhodně a jsem za tu náhodu hodně ráda. Autorka Jennifer Worthová tuto knihu napsala na základě vlastních zkušeností. Jako mladé dívce se jí splnil sen, stát se porodní asistentkou.
Jsme v londýnském East Endu v padesátých letech 20. století. Život tam byl hodně tvrdý, provázený chudobou, nemocemi, alkoholismem, prostitucí, nezaměstnaností.
Seznámíme se s osudy ostatních sester, ale především s osudy žen a dívek, které se při porodu musely vypořádat s někdy až skutečně otřesnými podmínkami.
Porodní péče téměř neexistovala, děti přicházely na svět v dnes už nepředstavitelných poměrech, kdy byl často problém s tekoucí vodou. Nebylo ojedinělé, že na dvoře byl jeden společný kohoutek s vodou pro několik rodin.
Rodiny mnohdy žily i s velkým počtem dětí v maličkých místnostech s jedním společným záchodem na dvoře. Pro dnešní svět už nepochopitelné.
Jsme svědky porodů, samozřejmě, že někdy i komplikovaných, včetně porodů předčasných i porodů koncem pánevním.
Její zážitky a vzpomínky jsou empatické, plné emocí a vyzařuje z nich úcta před statečností těchto žen maminek.
Knížka se mi opravdu moc líbila, je to autentické vyprávění někdy drsné, jindy humorné, ale rozhodně plné obdivu k mladým ženám, porodním asistentkám, které na kole s brašnou na zádech přijížděly k rodičkám v každou denní i noční hodinu a za každého počasí.
Jsem ráda, že jsem mohla zažít úplně jinou lékařskou péči i když v dnešní době jsou podmínky pro maminky ještě lepší, lékařská věda je ještě dál, přesto se najdou i maminky nespokojené. Možná by si mohly přečíst tuhle knížku.



Žádné komentáře:

Okomentovat