Dostala jsem sirup z mladých smrkových výhonků. Přiznám se, že jsem vůbec nevěděla, že smrkové výhonky mají léčivé účinky. Rozpouštějí hleny, usnadňují vykašlávání, zmírňují revma, bolesti svalů a šlach a jsou bohatým zdrojem vitamínu C.
Smrkový sirup
4 hrsti smrkových výhonků (do 5 cm ) 150-200 g
1 l vody
1 kg cukru
Smrkové jehličí dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den přivedeme vodu do varu a vaříme 15 minut, voda by měla mírně klokotat. Scedíme do hrnce, přidáme cukr a vaříme než se cukr rozpustí. Potom za stálého míchání vaříme na slabém ohni tak dlouho, až vznikne hustý karamelový sirup. Horký sirup přelijeme přes síto do vymytých sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.
Smrková tinktura
Výhonky a 10 tablet acylpyrinu (ne šumivý) naložíme do čistého alkoholu (můžeme použít i Alpu nebo Lesanu) do skleněné uzavíratelné sklenice. Při pokojové teplotě necháme 10 dní louhovat. Sklenici každý den protřepeme a po určené době slijeme přes sítko a uchováváme v temnu.
Poměr 2 díly alkoholu, 1 díl výhonků
Tinkturu používáme k potírání bolestivých kloubů a šlach.
Žádné komentáře:
Okomentovat