neděle 24. září 2017

Motivace je částečná výhra

Máte motivaci? Pokud ano, tak máte téměř vyhráno. Motivace nám dává sílu a energii při zdolávání a uskutečnění našich cílů, přání a očekávání.
Povinnost a vědomí, že musím, moc radosti pro dosažení vytyčeného cíle nepřinese. Pokud něco musím, už dopředu vím, že to pro mne žádná radost ani zábava rozhodně nebude.
S motivací je to jinak. Tam jde člověk s tím, že sám chce něčeho dosáhnout, něco se naučit co mu přinese radost i užitek.
Příkladem může být znalost cizích jazyků. Šprtání němčiny a angličtiny v době, kdy jste věděli, že s 90% pravděpodobností tyto znalosti nebudete mít možnost využít, bylo tak nějak o ničem. Cílevědomý jedinec ovšem i tehdy uvažoval jinak. Já cílevědomá nebyla.
Naprosto odlišná je situace v současné době, znalost cizího jazyka je, především pro mladší ročníky ,naprostou samozřejmostí a nutností. Svět je otevřený a dorozumět se v něm prostě musíte.
Motivací pro nás starší mohou být třeba i dovolené, trávené v zahraničí. Nechceme být za úplného neználka, který se nedokáže domluvit a musí se spoléhat pouze na delegáta cestovní kanceláře. Chceme ochutnat speciality v místních restauracích, půjčit si auto a vyrazit za poznáním po vlastní ose, domluvit se s lidmi, žijícími v navštívené oblasti. To už je docela dostatečná motivace.
A pokud není motivace, zbývají v tomto případě ještě funkční ruce a nohy, osvědčená mezinárodní komunikace.


Žádné komentáře:

Okomentovat