neděle 17. září 2017

Podzimní vaření

Nastupující podzim je mimo jiné i časem, kdy dozrávají švestky a šípky a samozřejmě je i časem lovecké sezony. V legendárním českém filmu Slavnosti sněženek řešili myslivci dilema, jak upravit uloveného kance. Se šípkovou nebo se zelím?
Nevím, jestli by se na kančí kýtu hodila omáčka ze švestkových povidel, ale určitě je dobrá k uzenému masu.
Jednoduché varianty obou omáček nabízím nejenom pro ty, kdo mají ve svém okolí šikovného myslivce. Šípková omáčka se dá použít i k vepřovému masu, na kuřecí stehna nebo na králíka.

Švestková omáčka

200 ml povidel, 1 lžičku soli, 1 lžičku mleté skořice, 3 hřebíčky, 1 lžíce medu, 1 lžíce rumu, 1 lžíce vanilkového pudinku

Povidla zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme skořici spolu s hřebíčkem a vaříme 5 minut. Potom vmícháme med a rum. Pudink rozmícháme s vodou na kašičku, přilijeme k povidlům a za stálého míchání povaříme ještě cca 10 minut.
Hotovou omáčkou přelijeme uvařené uzené maso.


Šípková omáčka

100 g špeku, mrkev, petržel, celer, cibule, tymián, majoránka, badyán, 4 lžíce cukru krupice, rajský protlak, 200 g šípkové zavařeniny, vývar, 100 ml červeného vína, 200 ml pomerančové šťávy, divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list, jalovec), lžička mleté skořice, citronová šťáva, strouhaný perník, sádlo


Na sádle orestujeme kořenovou zeleninu, špek a cibuli do zlatova. Přidáme bylinky a koření, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme rajčatový protlak, šípkovou zavařeninu a chviličku restujeme. Zalijeme vývarem, vínem, pomerančovou šťávou a přivedeme k varu.
Vložíme prošpikované maso, osolíme a dusíme doměkka. Hotové maso a koření vyjmeme, omáčku propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme. Zahustíme nastrouhaným perníkem a podle chuti přidáme skořici a citronovou šťávu.

Žádné komentáře:

Okomentovat