neděle 3. září 2017

Návštěva skanzenu

Letos výletujeme docela často, naším zatím posledním byl výlet do Přerova nad Labem. Muzeum bylo založeno a zároveň otevřeno v roce 1967. Začínalo staročeskou chalupou a postupně bylo zrekonstruováno a přeneseno do skanzenu celkem 30 objektů. Můžeze zde vidět chalupy, špýchary, hospodářská stavení, zvoničku nebo třeba holubník. Chalupy jsou v podobě, která ukazuje, jak se dříve žilo. V mnohých chalupách jsou nainstalovány figuríny původních obyvatel, a to tak věrohodně, že jsem jednu z nich při vstupu pěkně slušně pozdravila. Uvidíte rodinu s dětmi u stolu ve světnici, která sloužila jako kuchyně, pokoj i ložnice, švadlenu, kováře nebo i celou školní třídu.
Určitě Vás zaujme i vybavení jednotlivých stavení, převážně kuchyně s nádhernými kachlovými kamny a pecí, plechové i kameninové nádobí. Milovnice starého modrého nádobí si určitě přijdou na své, já jsem měla oči vyvalené jako Hurvínek. Prostě nádhera.
O Vánocích a Velikonocích pořádá muzeum prohlídky s programem, zaměřeným na staré sváteční zvyky. Udělejte si výlet, bude se tam líbit dospělým i dětem.





Žádné komentáře:

Okomentovat