Amolety, to je jídlo, které se u nás dělá opravdu málo. Možná i proto, že kolem sebe nemáme malé děti, se kterými mám tuto dobrůtku tak nějak spojenou. Nedávno jsem si na ně vzpomněla, a to na jejich slanou verzi. Většinou se dělají sladké, zapečené třeba se špenátem a já mám vyzkoušenou i jinou variantu, kterou můžu s klidem doporučit.
Na upečené amolety naskládám šunku nebo šunkový salám a plátkový sýr. Můžete potřít kečupem a nakrájenou cibulí, to podle chuti. Amolety zamotám a obalím v trojobalu. S tatarskou omáčkou je to moc dobré. Nakrájené na proužky můžete podávat jako pohoštění i studené.
Vzhledem k tomu, že příprava je trochu delší, nechávám několik obalených amoletek na mrazáku pro strýčka příhodu.
Základní recept na amolety (8-10 ks)
2 vejce
400 ml mléka
200g hladké mouky
špetka soli
Vejce, mléko a sůl rozmícháme a postupně přidáváme hladkou mouku. Můžeme připravit ve šlehači.
Hotové těsto naběračkou nalijeme na rozpálenou pánev s trochou oleje a po obou stranách smažíme.
Evi, děkuji za prima tip na amolety.👍👍 Takhle je nazývala moje maminka, já se kvůli manželovi je naučila nazývat je palačinkami. 😊 Pamatuji se na dobu svého mládí, kdy ještě bývaly pracovní soboty. Tehdy bývaly k obědu dost často.
OdpovědětVymazatNa slano je dělám také, plním je jednak špenátem a pak rozstrouhanou šunkou a sýrem. Dávám je do zapékací misky na střídačku. Při podávání je krájím a je to i hezké na řezu. Navíc je to jediné jídlo, kdy moji dospělí potomci jsou ochotni jíst špenát. A přitom my ho s mužem vyloženě milujeme.
Měj hezké dny.
V naší rodině je špenát oblíbený. Vzpomínám si, že ho dcera jako malá nechtěla. Řekla jsem jí, že když ho bude jíst, narostou jí dlouhé vlasy a na to se nechala nachytat. Ještě teď se tomu občas zasmějeme ☺ Tvůj recept na prokládané palačinky se mi moc líbí, příště vyzkouším další změnu. MOc zdravím ☺☺☺
OdpovědětVymazatEvi, amolety dělávám, ale vždy jen na sladko. Na slano peču listový závin, pizzu aj. :o)
OdpovědětVymazatAle věřím, že tyto rolky chutnají výborně.
Přeji hezký týden. D.
Vzhledem k tomu, že mi sladké začalo chutnat, určitě budou se v jídelníčku objeví i sladké. Pěkný týden, zdravím ☺
VymazatTento recept také dělám, jen to nevážím, ale dělám od oka...Za ty roky člověk už ví...také jako Alenka jim říkáme palačinky.
OdpovědětVymazatJe pravda, že amolety říkávala moje babička s mamkou, většinou jsou to palačinky ☺
VymazatEvičko, smaženému se snažím vyhýbat, ale palačinky (podle mé mamky taky amoletky) dělám docela často, syn je miluje. Většinou s marmeládou nebo tvarohem. Podle trochu jiného receptu dělám silnější se špenátem a balkánským sýrem - vynikající!
OdpovědětVymazatMěj hezký večer, Helena
Ráda se poučím, špenát s balkánem určitě nemůže být špatný. Další obohacení našeho jídelníčku, díky ☺☺☺
VymazatEvi, u nás jsou palačinky docela často. Dělám je vnoučatům a máme je rádi i my s mužem. Mám je v plánu na zítra. Já udělám těsto a muž peče. ;-) Dělala jsem je i zapečené se špenátem.
OdpovědětVymazatMyslím, že u nás teď budou také častěji. Sladké i ty slané ☺☺☺
VymazatV trojobalu jsou vynikající,určitě si je někdy uděláme. Si e pracné a kalorická bomba,ale vynikající. Fukčarinka
OdpovědětVymazatKdybych počítala kalorie, tak si asi nedám nic. Chutnají mně právě jídla, která dietní moc nejsou. Nejsem králík, tak si je klidně dopřávám. Zdravím ☺☺☺
VymazatEvi,také už amolety tak často nedělám,ale když jsem hlídala vnoučata dělala jsem je zase velmi často.A dokonce i slané,plněné špenátem,ten měla vnoučata ráda.
OdpovědětVymazatTvoji verzi ráda vyzkouším,co pořád vařit.
Měj hezký začátek týdne
Tohle jídlo děti milují, tím se u nich nikdy nic nezkazí. Jitko, pěkné dny ☺☺☺
VymazatVaječné placky miluji, nejraději se zeleninou nebo dobrým opečeným salámem :)
OdpovědětVymazatTaková jídla nikdy nezklamou ☺☺☺
VymazatPalačinky nám naslano se špenátem dělávala maminka. U nás frčí jen nasladko s marmeládou a tvarohem :).
OdpovědětVymazatJako děti jsme měly doma palačinky vždycky jenom nasladko. Ale výborné jsou na oba způsoby. Asi u nás budou zase brzo na stole ☺☺☺
VymazatEvi, palačinky to je klasika, která nikdy nezklame, viď. Dělám nasladko i naslano. Obalované jako Ty jsem ještě nedělala, to vyzkouším. Ahoj L.
OdpovědětVymazatJá doufám, že budou chutnat. Pá ☺☺☺
VymazatTaky tomu říkáme palačinka :-) U nás bývala palačinkárna. Slavili jsme tam všechna vysvědčení, narozky, svátky... Dělávali několik druhů na slano i na sladko, bylo tam pěkné posezení... Ale už je zavřená, možná i pár let.
OdpovědětVymazatAmolety jsme říkaly doma, když jsem byla malá holka. Teď jsou to většinou palačinky. Taková palačinkárna vůbec není špatný nápad na podnikání, ale ne zrovna v téhle době ☺
OdpovědětVymazatTakto naslano jsem je už dělala několikrát, ale už jsem je neobával a v trojobalu.Když to obalíš v trojobalu tak to samozřejmě potom ještě smažíš? To jsem ještě nezkoušela. Ale určitě je to mňamka. Já někdy dělám sladké palačinky na večeři, protože můj manžel miluje sladká jídla a přitom je hubený jak lunt, což nemohu pochopit.
OdpovědětVymazatTo má tak někdo štěstí. Někdo tloustne i když se zhluboka nadechne ☺
VymazatObalené smažím, je to fakt dobré ☺☺☺