neděle 14. února 2021

Amolety pokaždé jinak

Amolety, to je jídlo, které se u nás dělá opravdu málo. Možná i proto, že kolem sebe nemáme malé děti, se kterými mám tuto dobrůtku tak nějak spojenou. Nedávno jsem si na ně vzpomněla, a to na jejich slanou verzi. Většinou se dělají sladké, zapečené třeba se špenátem a já mám vyzkoušenou i jinou variantu, kterou můžu s klidem doporučit.
Na upečené amolety naskládám šunku nebo šunkový salám a plátkový sýr. Můžete potřít kečupem a nakrájenou cibulí, to podle chuti. Amolety zamotám a obalím v trojobalu. S tatarskou omáčkou je to moc  dobré. Nakrájené na proužky můžete podávat jako pohoštění i studené. 
Vzhledem k tomu, že příprava je trochu delší, nechávám několik obalených amoletek na mrazáku pro strýčka příhodu. 

Základní recept na amolety (8-10 ks) 

2 vejce
400 ml mléka
200g hladké mouky
špetka soli 

Vejce, mléko a sůl rozmícháme a postupně přidáváme hladkou mouku. Můžeme připravit ve šlehači. 
Hotové těsto naběračkou nalijeme na rozpálenou pánev s  trochou oleje a po obou stranách smažíme. 









 

24 komentářů:

  1. Evi, děkuji za prima tip na amolety.👍👍 Takhle je nazývala moje maminka, já se kvůli manželovi je naučila nazývat je palačinkami. 😊 Pamatuji se na dobu svého mládí, kdy ještě bývaly pracovní soboty. Tehdy bývaly k obědu dost často.
    Na slano je dělám také, plním je jednak špenátem a pak rozstrouhanou šunkou a sýrem. Dávám je do zapékací misky na střídačku. Při podávání je krájím a je to i hezké na řezu. Navíc je to jediné jídlo, kdy moji dospělí potomci jsou ochotni jíst špenát. A přitom my ho s mužem vyloženě milujeme.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  2. V naší rodině je špenát oblíbený. Vzpomínám si, že ho dcera jako malá nechtěla. Řekla jsem jí, že když ho bude jíst, narostou jí dlouhé vlasy a na to se nechala nachytat. Ještě teď se tomu občas zasmějeme ☺ Tvůj recept na prokládané palačinky se mi moc líbí, příště vyzkouším další změnu. MOc zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, amolety dělávám, ale vždy jen na sladko. Na slano peču listový závin, pizzu aj. :o)
    Ale věřím, že tyto rolky chutnají výborně.
    Přeji hezký týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že mi sladké začalo chutnat, určitě budou se v jídelníčku objeví i sladké. Pěkný týden, zdravím ☺

      Vymazat
  4. Tento recept také dělám, jen to nevážím, ale dělám od oka...Za ty roky člověk už ví...také jako Alenka jim říkáme palačinky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že amolety říkávala moje babička s mamkou, většinou jsou to palačinky ☺

      Vymazat
  5. Evičko, smaženému se snažím vyhýbat, ale palačinky (podle mé mamky taky amoletky) dělám docela často, syn je miluje. Většinou s marmeládou nebo tvarohem. Podle trochu jiného receptu dělám silnější se špenátem a balkánským sýrem - vynikající!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda se poučím, špenát s balkánem určitě nemůže být špatný. Další obohacení našeho jídelníčku, díky ☺☺☺

      Vymazat
  6. Evi, u nás jsou palačinky docela často. Dělám je vnoučatům a máme je rádi i my s mužem. Mám je v plánu na zítra. Já udělám těsto a muž peče. ;-) Dělala jsem je i zapečené se špenátem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že u nás teď budou také častěji. Sladké i ty slané ☺☺☺

      Vymazat
  7. Anonymní14/2/21 23:02

    V trojobalu jsou vynikající,určitě si je někdy uděláme. Si e pracné a kalorická bomba,ale vynikající. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych počítala kalorie, tak si asi nedám nic. Chutnají mně právě jídla, která dietní moc nejsou. Nejsem králík, tak si je klidně dopřávám. Zdravím ☺☺☺

      Vymazat
  8. Evi,také už amolety tak často nedělám,ale když jsem hlídala vnoučata dělala jsem je zase velmi často.A dokonce i slané,plněné špenátem,ten měla vnoučata ráda.
    Tvoji verzi ráda vyzkouším,co pořád vařit.
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jídlo děti milují, tím se u nich nikdy nic nezkazí. Jitko, pěkné dny ☺☺☺

      Vymazat
  9. Vaječné placky miluji, nejraději se zeleninou nebo dobrým opečeným salámem :)

    OdpovědětVymazat
  10. Palačinky nám naslano se špenátem dělávala maminka. U nás frčí jen nasladko s marmeládou a tvarohem :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako děti jsme měly doma palačinky vždycky jenom nasladko. Ale výborné jsou na oba způsoby. Asi u nás budou zase brzo na stole ☺☺☺

      Vymazat
  11. Evi, palačinky to je klasika, která nikdy nezklame, viď. Dělám nasladko i naslano. Obalované jako Ty jsem ještě nedělala, to vyzkouším. Ahoj L.

    OdpovědětVymazat
  12. Taky tomu říkáme palačinka :-) U nás bývala palačinkárna. Slavili jsme tam všechna vysvědčení, narozky, svátky... Dělávali několik druhů na slano i na sladko, bylo tam pěkné posezení... Ale už je zavřená, možná i pár let.

    OdpovědětVymazat
  13. Amolety jsme říkaly doma, když jsem byla malá holka. Teď jsou to většinou palačinky. Taková palačinkárna vůbec není špatný nápad na podnikání, ale ne zrovna v téhle době ☺

    OdpovědětVymazat
  14. Takto naslano jsem je už dělala několikrát, ale už jsem je neobával a v trojobalu.Když to obalíš v trojobalu tak to samozřejmě potom ještě smažíš? To jsem ještě nezkoušela. Ale určitě je to mňamka. Já někdy dělám sladké palačinky na večeři, protože můj manžel miluje sladká jídla a přitom je hubený jak lunt, což nemohu pochopit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To má tak někdo štěstí. Někdo tloustne i když se zhluboka nadechne ☺
      Obalené smažím, je to fakt dobré ☺☺☺

      Vymazat