úterý 2. února 2021

Valašský kontrabáš

Přiznám se, že na jídlo nejsem nijak náročná. Mám ráda jednoduchá a zapečená jídla, některým z nich říká můj muž blívajz. To už je ale jeho boj. 
Mám ráda květákový mozeček, houbového kubu, bramborové knedlíky s cibulkou osmaženou na sádle, koprovou omáčku jenom s bramborem a vařeným vejcem nebo třeba granátnický pochod. Ten mě naučila kdysi dávno moje sousedka. Bylo to jídlo chudých a na něj potřebujete jenom uvařené brambory a těstoviny. Všechno nasypete do mísy, společně rozmačkáte a omastíte osmaženou cibulkou do zlatova, někdo přidává i sladkou papriku, tu já nedávám. Dobrota, která je jenom moje!
V lednovém vydání časopisu Albert jsem našla recept na tradiční beskydské jídlo a do toho se určitě pustím. O tom, že to bude dobrůtka, nemám pochyb. 

Valašský kontrabáš 

400 g pohanky
1 l vody
1 kg brambor
sůl, pepř, majoránka
4 stroužky česneku
1 cibule
300 g uzeného masa
3 lžíce sádla
200 g tvrdého sýra 
petrželka

Propláchnutou pohanku přelijte l litrem vroucí vody a povařte 3-4 minuty a pak ji nechte dojít. 
Brambory uvařte doměkka. 
Nakrájejte cibuli, uzené maso a česnek a na 2 lžících sádla osmažte. Přidejte uvařenou pohanku, osolte, opepřete a přidejte majoránku. Nakonec vmíchejte brambory. Vše přendejte do sádlem vymazaného pekáče, posypte nastrouhaným sýrem a pečte cca 15 minut při 200°C. Nakonec posypte petrželkou.
Přeji dobrou chuť, já už se na ten kontrabáš těším!











33 komentářů:

  1. Máme doma rádi také různé zapékané pokrmy, naši kluci do dnes milují "francouzské brambory". Uvedený recept vypadá lákavě, já mám jenom problém s pohankou, tu opravdu ráda nemám :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by se mohla pohanka nahradit krupkami, Ne každý má pohanku rád. Zdravím ☺

      Vymazat
  2. Evi,to by bylo pro mě.Pohanku mám ráda,ale manžel by jídlo z ní nazval,jak píšeš nahoře.Proto si vařím jinak.Tak si opisuji a děkuji za obohacení mého jídelníčku.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady jsou dávky pro 4 osoby, budu také dělat poloviční. Mně nevadí, když budu mít ještě na druhý den. Zdravím a také přeji hezké dny ☺

      Vymazat
  3. Evi, mám také ráda jídla, o kterých jsi psala. A pohanku mám ráda na sladko s jablíčky. Takže pro mě recept na jídlo mňam, ale asi by mi to nikdo jiný nejedl :-) Tobě dobrou chuť .-)

    OdpovědětVymazat
  4. To musí být dobrota, tolik ingrediencí! Určitě vyzkouším. Pohanku mám ráda a v kuchyni ji často používám. Třeba místo krup do uzené polévky, nebo jako přílohu k masu. Je to věc zvyku, kdysi jsem vůbec nevěděla, že nějaká pohanka existuje. A jak je zdravá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já pohanku používám zatím jen pár let, většinou do polévky. Tohle ale určitě zkusím, jen v menších dávkách ☺☺☺

      Vymazat
  5. Evi, Valaši mají dobrá jídla a tohle taky zkusím, ale to uzené tam musí být. Jejich je také pohančena kaša, tu jsem jedla ve skanzenu. Napadá mě, ty jsi na blogu.cz kdysi měla i blog s recepty - nepletu se? Jak to skončilo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ještě mám, ale už tam skoro nic nepřidávám. Je to na e-stránkách, Vaření pro neználky. Jsi dobrá, že jsi to zaregistrovala, díky ☺☺☺

      Vymazat
  6. Evi, tak to bychom se mohli stravovat spolu, já mám taky ráda obyčejná jídla, ani nemusím maso, jen občas. Pohanku lámanku si dávám ráno do jogurtu a zapečenou ji dělám často. Zrovna včera jsem ji dojedla, byla zapečená s rajčaty a brokolicí a vajíčkem, posypaná sýrem, uzeninu nedávám. Mužskej to nejí, ten chce pořád maso nebo buřty, klobásy apod...Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych s tímhle jídlem také u chlapa neuspěla, ale pro sebe to určitě udělám ☺☺☺

      Vymazat
  7. No teda. Já pohanku vůbec na repertoáru domácího jídelníčku nemám. Jak vidím, měla bych to napravit.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji používám jen pár let, ale většinou jako zavářku do polévky. Tady by se mohla určitě nahradit krupkami, aspoň si to myslím. Hezké dny ☺☺☺

      Vymazat
  8. Tento recept nepoznám, škoda že si nepridala obrázok. Môže to byť dobré ale hlavne zdravé! Pekný deň!🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to budu teprve testovat, ale určitě to bude dobré ☺☺☺

      Vymazat
    2. Ještě jsem chtěla říct, že mě nějak zlobí zobrazování tvého blogu. Jako poslední je příspěvek z 6.1., což je i možné, ale někdy jsem na morseovce. Pá ☺

      Vymazat
  9. Pohanku teď často používám jako zavářku, ale recept samotný mě zaujal. Píšu si ho, mám zbytek uzeného, bude to jídélko na víkend. Díky za tip a přeji pěkný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kity, já to také budu zkoušet, myslím, že by to šlo třeba i s krupkami. Já to vyzkouším podle receptu. Zdravím ☺☺☺

      Vymazat
  10. Zaujala mě tam ta pohanka, Zapečená jídla mám moc ráda, nejčastěji dělám zapečené těstoviny právě s uzeným a vajíčkem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I u mne to bude pokus o další jídlo. Já miluju francouzské brambory, mňam ☺

      Vymazat
  11. Evi, kontrabáš vypadá náramně. 👍 Mně je však naprosto jasné, že můj muž by to nejedl. Nějak zamrzl a odmítá jakékoliv novoty.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, u nás by to dopadlo stejně, ale pro sebe si trošku určitě udělám. Měj se fajn, zdravím ☺

      Vymazat
  12. Tohle by se asi líbilo manželovi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, podle komentářů soudím, že tvůj muž je jeden z mála, který by to jedl. Já to vyzkouším, ale zřejmě bude všechno jenom moje ☺☺☺

      Vymazat
  13. Evi, mně by to určitě chutnalo, ale manželovi nevím, nevím. Ale je tak kus uzeného, tak by to asi dal. :o)
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, možná by vyzobal uzené a ostatní by ti nechal. Já to rozhodně vyzkouším, láká mě to hodně. Měj se fajn ☺☺☺

      Vymazat

  14. Hey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu mého blogu, určitě i já navštívím ten tvůj. Zdravím ☺

      Vymazat
  15. Evičko, to nezní vůbec špatně. Myslím, že vyzkouším, u nás máme taková jídla celkem všichni rádi.
    Měj příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také budu zkoušet i když jíst asi budu sama. Zdravím ☺☺☺

      Vymazat
  16. Tak jsem sice z Valašska, ale tohle jídlo neznám. podle ingrediencí a popisu však může být výborné.
    Jak píšeš o těch tvých oblíbených jídlech a manžel že jim říká blivajz, tak já mám zase ráda nudle se zelím a to manžel nemůže pochopit. Uvaří se široké nudle, uvaří se čerstvé hlávkové zelí do měkka, smíchá s nudlemi a opepří se to. Vlastně to dost chutná pepřem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem to už dělala, ale jedla jsem samozřejmě sama ☺☺☺

      Vymazat