Jako dítě jsem se s brokolicí nikdy nesetkala, nepamatuji si, že by se prodávala a nikdy jsem jí nejedla. Zpočátku jsem k ní byla dost nedůvěřivá, ale teď už jí občas do jídelníčku zařadím. Do polévky, zapečenou, obalenou jako květák nebo brokolicové placičky.
Brokolicové placičky
1 brokolice
100 g hladké mouky
100 ml smetany
2 vejce
česnek, oregano, sůl, pepř
Růžičky brokolice i oloupaný a nakrájený košťál uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme a necháme vychladnout. Vychladlou brokolici nakrájíme najemno, přidáme prolisovaný česnek a ostatní ingredience. Směs necháme v lednici odpočinout 30 minut. Tvoříme placičky a pokud by byla směs řídká, přidáme strouhanku. Na pánvi s rozehřátým olejem tvoříme lžící placičky a po obou stranách smažíme dozlatova.
Do směsi můžeme přidat i strouhaný sýr a na kostičky nakrájenou šunku a hned máme další variantu.
Česnek dejte podle chuti, tady je každá rada drahá. Někdo ho rád nemá nebo ho ze zdravotních důvodů
nemůže a my ostatní určitě nezůstaneme u dvou stroužků.
K placičkám je dobré podávat dip se zakysanou smetanou , je to moc dobré a rychlé
- zakysaná smetana, sůl, česnek, bazalka nebo petrželka
- zakysaná smetana, lžička medu, ostřejší hořčice podle chuti, česnek, sůl, pepř
Lezarts
OdpovědětVymazatMňam👌🏻
Nemusí být pořád jen maso, dobře udělaná zelenina je také dobrá mňamka. Měj se fajnově, pá 😀
VymazatEvko, brokolici děláme hodně, ale takhle ji neznám. To určitě vyzkouším. Dipů dělám také hodně, většinou podle toho, co je zrovna v lednici otevřené, ale zas kysanku s medem a horčicí jsem nezkoušela. Děkuji moc za tipy, už se těším, až ochutnám .-)
OdpovědětVymazatLeni, vyzkoušej. Jestli máš brokolici ráda, tak si myslím, že ti bude chutnat. Já mám ráda brokolici smaženou jako květák s tatarkou, mňam 😀😁
VymazatEvi, bude to určitě dobré, já bych z bílků udělala sníh a lehce vmíchala, bude to nadýchanější. Myslím, že s hranolkami a tatarkou to bude taky jedlé. 👍
OdpovědětVymazatHani, ten sníh by placičky udělal rozhodně nadýchanější, to máš pravdu. Ale i tahle rychlovka je dobrá. A tatarka nic pokazit nemůže 😀😉😊
VymazatEvi, dělám je docela často, někdy cuketové. Do těsta přidávám vločky a semínka.
OdpovědětVymazatPřeji příjemný den. Helena
Helo, já mám z cukety moc ráda nádivku. Těším se, až zase budou mít přebytky sousedi a můj brácha 😁😀😉
VymazatEvi, máš pravdu, dříve na trhu u nás brokolice neexistovala. A placičky taky dělávám, prostě co dům dá. Tvůj recept si připíšu k mým! :-)
OdpovědětVymazatJá brokolici také fakt nepamatuji. Vzpomínám si, že sousedka mojí babičky pěstovala kadeřávek, to bylo trochu podobné, ale jak se používal, to teda nevím. Měj se hezky, zdravím 😊😉
VymazatKadeřávek nekupuji a ani bych ho neuměla použít, asi nejspíš v kombinaci s vajíčky bych ho dělala. :-)
VymazatBrokolici miluji a podobné placičky také dělám. Je to moc dobré a jáý děkuji za připomenutí. Mám tip na další oběd. měj se moc pěkně.
OdpovědětVymazatJitko i u nás se zelenina vaří, ale ne tak často, jak bych si představovala. Pro manžela je maso nad každou zeleninu, ale já ho zase moc nemusím. I omáčky mi stačí jen s přílohou. Měj se hezky, pá 😀😉
OdpovědětVymazatJáro, také jsem občas ráda za připomenutí nějakého mnou zapomenutého receptu. Nedávno to byl holandský řízek, ale u nás zatím nebyl 😀😁
OdpovědětVymazatEvi, já mám brokolici ráda, ale placičky dělám z květáku. Dík za recept. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJiřinko i u nás jsou květákové placičky oblíbené. Dělám je ze syrového nastrouhaného květáku, to se mi osvědčilo. Měj se hezky, pá 😀
VymazatAhoj Evi, brokolici kupuju hodně, mám ji ráda. Placičky taky dělám, nebo ji hodně zapékám s rajčaty a pohankou. To si pak mužskej ohřívá párky, protože po brokolici by se mu přitìžilo, jak říká. Pozdravuju, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, máš pravdu, chlapi zeleninu moc nemusí. Já mám třeba ráda zapečenou brokolici s bramborama a sýrem, a to by se mému muži také přitížilo, prostě to nejí. Měj se hezky, moc zdravím 😀😉
OdpovědětVymazatMňam, to zní moc dobře :) brokolici připravovali ve školní jídelně - brokolicová polévka, špagety s brokolicí, sýrovou omáčkou a kuřecím masem. Bylo to moc dobré. Teta v kuchyni pracovala, tak jsme si od ní vzali recept a špagety rádi děláme:)
OdpovědětVymazatTo vůbec není špatné, asi také vyzkouším. Díky za tip 😀😉
VymazatBrokolici jsem celý život z hloubi srdce nesnášela a naučila se jí jíst až docela nedávno :D. Ráda vyzkouším, díky za tip! :)
OdpovědětVymazatJani, brokolici jsem dříve vůbec neznala, ale v posledních letech jsem jí přišla na chuť. Občas jí dělám jako přílohu jenom pár minut povařit na pařáku, je to dobré. Měj se hezky, pá 😉
OdpovědětVymazatPodobně placičky taky dělám a i zapečenou. Moc dobrý je salát ze syrové brokolice. Drobně nakrájená brokolice+ osmažená na kousky nakrájená angl.slanina+slunečnicová semínka+ na jemno nakrájená cibule (nejlépe červená)+majolka s trochou soli a cukru. Hezký den! Hanka
OdpovědětVymazatHanko, díky za rychlý a určitě dobrý recept. Hezký víkend 😉
OdpovědětVymazatJako dítě mě děsila věta, je to zdravé, ale tohle vypadá dobře :)
OdpovědětVymazatBrokolice není špatná i když je zdravá 😀 Můj muž by se mnou tak úplně nesouhlasil 😉
OdpovědětVymazat