úterý 26. března 2024

Vršovické kostely

Městská část Prahy 10 - Vršovice, to je moje dětství. Představím vám dva kostely, které jsou oba ve stejné ulici, právě v té, kde jsem bydlela. V kostele. sv. Mikuláše jsem byla pokřtěná, přestože naše rodina věřící nebyla. 
Kostel sv. Mikuláše je římskokatolický farní kostel, pochází už z roku 1704 a je to jedna z nejstarších staveb této městské části. Vnitřní část kostela je prostá, zajímavá je socha sv. Jana Nepomuckého, kterou najdete na boku kostela.










Kostel sv. Václava je také římskokatolický farní kostel, postavený v letech 1929-1930 podle projektu architekta Josefa Gočára. Je považován za jednu z nejzdařilejších funkcionalistických církevních staveb v Česku. 
Na okolí kostela mám z dětství hodně vzpomínek. Vždycky zde bylo hodně zeleně včetně příhodných stromů, takže naše dětské odpolední aktivity se odehrávaly převážně tam. Lezení po stromech, v zimě na přilehlém kopci i sáňkování, občasné návštěvy kostela za účelem získání svatých obrázků. 






 Fotky interiérů obou kostelů jsou převzaty z internetu. 


16 komentářů:

  1. Anonymní26/3/24 16:28

    Lezarts
    Pražanda, ale ta místa neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, také spoustu míst neznám a v některých pražských čtvrtích jsem nikdy nebyla. Měj se hezky, užij si klidné svátky, pá 😄😊

      Vymazat
  2. Kostely jsou krásné, ale mnohem víc se mi líbí tvé vzpomínky... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky moc. Přeji pěkné Velikonoce 😉😊

      Vymazat
  3. Evi, díky za nahlédnutí do Vršovic. Kostel sv. Václava znám od vidění, kostel sv. Mikuláše neumím lokalizovat (u Vršovického zámečku??)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, přesně tak, přímo naproti zámečku. Měj se a přeji hezké svátky 😉

      Vymazat
  4. Anonymní26/3/24 22:38

    Fukcarinka - Evičko, taky si občas vzpomenu na dětství při pohledu na něco, co mě to připomíná. Nedávno to byl trávník posetý fialkami u přehrady. Připomělo mě to údolíčko ukryté na konci lesa, kde na strání podél železniční tratě kvetlo plno fialek. Museli jsme projít tunelem pod železnicí a pak byl fialkový festival, kousek dál protékal potok lemovaný vrbami, kvetly tam petrklíče a blatouchy. No jo, krásné vzpomínky, jako zde u Tebe ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já si občas ráda zavzpomínám, ale to asi každý z nás. Měj se hezky a užij si klidné Velikonoce, pá 😊😄

      Vymazat
  5. Evi, Vršovice moc neznám, i když u Gočárova kostele jsem byla. A taky jsme jednou šli z Gréblovky ulicemi, které do Vršovic patří (teď jsem se podívala :o)).
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, také přeji pěkný den a klidné Velikonoce, pokud možno sluníčkové 😄

      Vymazat
  6. Evi,hezké vzpomínání a krásné kostely.Také mám vzpomínky spojené s něma zase u nás.Ze školy jsme s kamarádkou kolem jednoho chodily,byl pořád otevřený a my vždy vešly dovnitř a prohlížely si malbu a obrazy.Teď je už pořád zavřený.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tenkrát byly kostely otevřené pořád, proto jsme tam jako děti chodily dost často. Měj se hezky, přeji pěkné Velikonoce 😄

      Vymazat
  7. Co těch kostelů a kostelíků je ! Každý má svoji historii. Prahu znám hodně málo, takže o těchto kostelích se dozvídám právě teď tady na Tvém blogu. Ráda jsem se podívala.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ani rodilý Pražák nezná všechna pražská místa. To snad ani nejde i když teď mám na procházky docela čas, na mnoha místech jsem ještě vůbec nebyla. Měj se hezky a přeji klidné Velikonoce 😄

      Vymazat
  8. Evko, zajímavé, jak každý kostel je úplně jiný, když se tak na fotky dívám. Ale určitě budou oba přitahovat nejen věřící. Děkuji za ukázky kostelů, k nimž máš vzpomínky. Hezké Velikonoce

    OdpovědětVymazat
  9. Leni, také přeji krásné Velikonoce, zdravím, pá

    OdpovědětVymazat