čtvrtek 14. ledna 2016

Máte rádi mleté maso?

U nás doma máme mleté maso rádi. Karbanátky a sekaná, to jsou tradiční a nejvíce známá jídla. Chci vám nabídnout recept na musaku a holandský řízek. Nemyslím si, že jsou to nějak objevné recepty, ale třeba si je tímto připomenete a obohatíte jídelníček.

Holandský řízek

60 dkg mletého vepřového masa, 15-20 dkg tvrdého sýra, sůl, pepř, mléko, hl. mouka, vejce, strouhanka

Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a lehce promícháme. Zalijeme 0,5 dcl mléka, přikryjeme a necháme v chladu do druhého dne. Z uleželé hmoty tvarujeme řízečky, které obalujeme v trojobalu a smažíme v oleji do zlatova.

Musaka

60 dkg mletého masa (mix), 2 cibule, 75 dkg brambor vařených ve slupce, 6 rajčat, lžička mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, šálek mléka, 2 vejce, sůl, pepř, olej, petrželka

Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme maso a vše okořeníme, osolíme a opečeme. Dno pekáčku poklademe plátky brambor, další vrstvu tvoří maso a pokrájená rajčata.Střídáme vrstvy. Poslední vrstvu opět tvoří brambory. Musaku pečeme cca hodinu. Nakonec zasypeme petrželkou, zalijeme osolenými vejci s mlékem a hladkou moukou a ještě necháme zapéct.

Přeju dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat