pátek 5. srpna 2016

Moruše, co to vlastně je?

Morušovník je strom, původně pocházející z Asie. Na Moravě, v kraji vinohradů, se moruše pěstují už po staletí. Jsou to mohutné stromy, jejichž velmi sladké, tmavě fialové až černé plody dozrávají průběžně během dvou měsíců. Plody se setřásají na plachty nebo fólie podobně jako olivy. Starý strom dokážen dát obrovskou úrodu, 50 - 90 kg ovoce.

Minulý víkend mi syn moruše přivezl a nastala otázka, co s ní? Bylo to pro mě naprosto neznámé ovoce, chuťově slaďoučké a velmi dobré. Jako už mnohokrát poradil internet. Vybrala jsem recept na džem, část jsem použila na koláč.

Morušový džem

1 kg moruší
400 g cukru
šťáva z 1-2 citronů
Gelfix 2:1

Omyté moruše rozmačkáme a při mírné teplotě rozvaříme. Přidáme cukr, citronovou šťávu a povaříme cca 5 minut. Gelfix rozmícháme se dvěma lžícemi cukru, přidáme do směsi a ještě chvíli povaříme. Hotovou směs jsem rozmixovala tyčovým mixerem, ale to nutné není. Naplníme skleničky, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
Džem je dobrý a na úžasné lívance se zakysanou smetanou neměl chybu.

Jogurtové lívance

1 velký hustý bílý jogurt
polohrubá mouka (jogurtový kelímek)
3 vejce
3 lžíce mléka
2 lžíce cukru
1 prášek do pečiva


Žádné komentáře:

Okomentovat